ADVENTSKI GOTHAM CITY

Tekst: S. Kapetanović

Foto: Grad Zagreb

Na grad se spustila teška zimska magla, a svjetlo blagdanskog raspoloženja bacaju tek zapaljeni atomobili na raznim mjestima u gradu, što ne remeti blaženi mir uplašenih građana koji se pametno drže svojih domova, jer ih u mraku može dohvatiti palica razularenog pijanog drogeraša kao već mnoge do sada, pa su naučili lekciju. Tu gradsku idilu samo povremeno remete sirene vatrogasnih vozila, policije i hitne pomoći koji nas podsjećaju da je ponegdje u gradu i živo. Pritajili smo se u iščekivanju nadolazećih petardi i topovskih udara. Usijane glave šaraju po svim fasadama i nadmeću se koji će dohvatiti nedostupniji dio zgrade pa ga ukrasiti nerazumljivim pismom i isto takvim porukama. I gradska vlast je prihvatila taj izazov pa sad oslikava pločnike po kojima gazimo, vozimo se i na koje povremeno pljujemo, ali niti njihove nam poruke nisu jasne. Kao da je to pod igraonice u dječjem vrtiću, ali tamo nije dopušteno pljuvanje na pod.

STVARI IZMAKLE KONTROLI

Vreće za smeće i potrgani kontejneri samo upotpunjuju scenografiju našeg izvornog Gotham Cityja. Tu se u zimsko praskozorje događanu i tehnološke havarije koje uzimaju i ljudski danak. Baš kao u filmu o Batmenu. Samo za razliku od filmskog Gotham Cityja čiji gradonačelnik uviđa da su stvari izmakle kontroli, naš se s njima hrabro nosi i čita bukvice svakome koga se dosjeti. Smeta mu kritika i povišeni glas građana kojima je već preko glave udisanje tko zna čega smrdljivoga, i podučava ih da u tome nema ugroze njihovog zdravlja. Očito je na mentalno zdravlje zaboravio. To je očito stvar kućnog ili uličnog odgoja.

Gradonačelniku našeg “bijelog” (samo u staroj pjesmi) Gotham Cityja ne pada napamet uočiti vlastiti doprinos kaosu u gradu kojem je na čelu, niti napokon kupiti cipele pa da se po engleskoj uzrečici “step in my shoes” solidarizira s nama građanima. Ali mu zato lako pada soliti pamet gradanima da je smrdljivi zrak koji je jučer s Jakuševca dospio i do Britanskog trga u stvari čist i da nije opasan za zdravlje. Možda, ali je sigurno opasan za naše mentalno zdravlje, a može biti opasan i za nečiju fotelju. Nadam se da će se građani prisjetiti ovih epizoda kada će zaokruživati svoje preferirane zastupnike u idućim izborima.

U IŠČEKIVANJU NOVOG GRADONAČELNIKA

A do tada, veselimo se Adventu (koji simbolizira dolazak novog, mudrijeg i pametnijeg lidera) po hladnoj kišici i magluštini s nostalgičnim sjećanjem na Adventski šator na Jelcu protiv kojega su neki toliko grintali tako da je zauvijek ukinut, a svi smo se u njega sklanjali od hladnoće, kiše i snijega čekajući tramvaje ili noćne autobuse. Kome je to moglo smetati? Zna se, samo Grinču! Nadam se da i on u nekoj svojoj hladnoj špilji u osami ovo čita, i pita se zar je doživio da osim njega postoji još netko toliko pokvaren da gradu otme Božić? A zakaj ne i Jakuševec?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon