„ADVENT U ZAGREBU/ADVENT IN ZAGREB“

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: Merdijani

Ovih sumornih adventskih dana svi priželjkujemo nešto što će nas ohrabriti, skrenuti nam misli s Corona-statistika, popravaka potresom oštećenih zgrada i dnevne politike. Čak i oni koji su prošlih godina negodovali zbog adventskog vašara u gradovima, danas se sa sjetom prisjećaju tog slobodnog hedonizma, raskošne rasvjete, kućica, optimizma koji je doslovce prštao na svakom koraku, tj. uglu, ulici ili trgu. Zaista, čistunci su adventske dekoracije smatrali malograđanskim kičem, podilaženjem konzumerizmu i odmakom od adventskih vrlina poput poniznosti, ljubavi i suosjećanja. Nisu bili svjesni koliko je to sve bilo krhko i kako preko noći može jednostavno nestati.

PRIMJEREN BLAGDANSKI POKLON

Danas kad svega toga nema, kad su ulice sumračne, kad nam čak najavljuju svjetlostaj, imamo osjećaj da tonemo. Tonemo u dubinu, mrak i tugu. Tugu za onima koje je bolest odnijela, za onima koje upravo odnosi, za onim danima kada smo oholo mislili da smo iznad prosječnosti, za danima sreće i bezbrižnosti za koje nismo mogli vjerovati da će ikada proći.

U sivilu svakodnevnih misli i u nastojanju da održimo kakav-takav pozitivni duh, nije mogla u bolji čas izaći knjiga “Advent u Zagrebu/Advent in Zagreb” u izdanju izdavačke kuće Meridijani.  Ta relativno mala, ali prekrasno ilustrirana knjiga nas podsjeća na ne tako davne zagrebačke Advente. Fotografije je snimio naš izvrsni fotograf Romeo Ibrišević, a tekst je napisao Hrvoje Dečak. Knjiga je dvojezična, hrvatsko/engleska, što je hvale vrijedan pothvat jer će na taj način biti privlačna i stranoj čitalačkoj publici; onima koji su ranijih godina posjetili Advent u Zagrebu, pa i onima koji su to priželjkivali napraviti ove godine ali ih je u tome spriječila epidemija. “Advent u Zagrebu/Advent in Zagreb” će u čitaocu potaknuti nostalgične osjećaje, što je u jednu ruku i dobro jer će nas podsjetiti na lijepe trenutke i ugrijati nam srca o ovim tmurnim kasno jesenskim i zimskim danima.

SUVENIR GRADA ZAGREBA

Knjiga “Advent u Zagrebu/Advent in Zagreb” je kvadratnog formata 21 x 21 cm, u tvrdom uvezu, sa 120 fotografija na 128 stranica. Dodatci ovoj knjizi su Hrvatski božićni običaji, Zanimljivosti o Zagrebu i Kratka povijest Zagreba i Hrvatske.

Knjiga Advent u Zagrebu je nadasve primjeren blagdanski poklon, ali i suvenir Grada Zagreba. Preporučam je svim onima koje je prošlih godina zagrebački adventski ugođaj veselio, u želji da uz nju održe vedar duh i optimizam, jer će sve nedaće koje nas trenutno pritišću jednog dana ipak proći. Knjiga se može nabaviti po cijeni od 125 kn kod izdavača ili na web-shopu: https://shop.meridijani.com/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon