HRVATSKA IMA JEDNU OD NAJSTARIJIH ZRAČNIH FLOTA U EU

Tekst: B. D.

Foto: CA

Prema posljednjim objavljenim podacima Eurostata, euro-statističkog ureda EU za 2017. godinu, svaki drugi zrakoplov u Hrvatskoj u toj godini bio je star 20 ili više godina. Naime, od ukupno 30 aviona koji su 2017. godine činili hrvatsku zrakoplovnu flotu za komercijalni promet putnika, polovica je bila stara 20 ili više godina. Nadalje, hrvatska zrakoplovna flota nije imala ni jedan avion mlađi od pet godina.

Prema tim statističkim podacima Hrvatska spada među članice EU s najstarijom zrakoplovnom flotom. Veći udio aviona starijih od 20 i više godina od Hrvatske u 2017. godini su imale jedino Švedska i Litva. Osim toga, od svih članica EU, samo Hrvatska i Cipar nisu imali ni jedan zrakoplov mlađi od pet godina.

Da podsjetimo, prema nekim izvorima hrvatski zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) je sustavno uništavan, posebno u mandatu vlade Zorana Milanovića, odnosno njegovog ministra Hajdaša Dončića.  Osim toga, postoje sumnje kako su zrakoplovi CA plaćeni 60 posto više od tržišne cijene u mandatu bivšeg direktora CA Ivana Mišetića i predsjednika NO Miomira Žužula, dok je u mandatu Milanovićeve vlade taj fantomski trošak unesen u pasivu tvrtke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon