WORLD ECONOMIC FORUM – DAVOS 2019.

Tekst: M. Šamanić

Foto: UN

Tri tisuće političara i poslovnih ljudi pristiglih s oko 1500 zrakoplova u utorak se okupilo na otvaranju Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom gradu Davosu kako bi raspravljali o rješenjima unatoč odsutnosti nekih od ključnih političkih vođa svijeta. Prvi govornik na četverodnevnom godišnjem okupljanju koje počinje poslijepodne bit će brazilski ultradesni predsjednik Jair Bolsonaro.

To je njegov prvi međunarodni nastup od polaganja prisege početkom siječnja.. Brazilac je uskočio na mjesto američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je otkazao dolazak zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave, ministarstava i agencija. U Davos ove godine neće ni britanska premijerka Theresa May suočena s krizom Brexita te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike. Zahvaljujući njihovoj odsutnosti interes će se usmjeriti na njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Shinza Abea ili glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Ovogodišnja službena tema je “Globalizacija 4.0” – vizija povezanog svijeta koja se bavi ekonomskim nejednakostima koje prate globaliziranu trgovinu i proizvodnju. Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Schwab uoči ovogodišnjeg okupljanja rekao je da ga je djetinjstvo tijekom Drugog svjetskog rata nadahnulo da izgradi organizaciju koja će svijet učiniti boljim.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon