SRPSKI SVET NA OBALAMA JADRANA – PORFIRIJE U BOKI KOTORSKOJ SRBE PROGLASIO MEDITERANSKIM NARODOM

Tekst: Panopticum

Foto: RTHN

Čini se da nakon, zasad, neuspješne Šešeljeve relacije Karlobag – Karlovac – Virovitica kreatori “Srpskog sveta” temeljito i dalje rade. Poslije nedavno objavljene suspektne pravomoćne presude hrvatskom novinaru Marku Juriću na RTS-u je emitiriran serijal pod nazivom “Boka pomorska”, koji je financirala SPC u režiji Siniše Lukovića. U spomenutom serijalu se na perfidan način krivotvori crnogorska povijest. Slučajno ili ne, tv-serijal govori o srpskim pomorcima da bi Porfirije nakon toga u Boki Kotorskoj izjavio kako su Srbi mediteranski narod.

Naime, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je u subotu, 28. rujna 2024. u trodnevni posjet Crnoj Gori, gdje ga je u Zračnoj luci Tivat dočekao mitropolit Joanikije. Kako se može vidjeti na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, Porfirije je u Crnu Goru stigao zrakoplovom Republike Srpske.

Formalni povod posjeta Porfirija Crnoj Gori dan prije lokalnih izbora je posvećenje Križa na mjestu budućeg sabornog hrama u mjestu Bijela u Boki Kotorskoj. Nakon toga, u  Kotoru je u nedjelju, 29. rujna 2024., na dan kada su se tom gradu održavali lokalni izbori, Porfirije održao liturgiju u crkvi Svetog Nikole.

“Radost je ne manja zbog toga braćo i sestre što ovdje na obalama plavog Jadrana u Bijeloj, u Boki po promislu Božijem dolazimo i imamo priliku da se radujemo vašim osmjesima. Radujemo se što smo ovdje u Bijeloj, gdje već hiljadu godina žive pravoslavni Srbi i tome čine i da mi možemo reći da smo mediteranski narod i što je ovo kraj, kraj Zetske episkopije koju je osnovao do li Sveti Sava. Bijela je davala mnoge velike sinove koji su krasili ne samo naš narod, već kojima su se divili mnogi, i koji su krasili našu crkvu. Sjetiću se Simeona Zlokovića i mnogih Zlokovića prije njega, jednom od njih Sveti Petar Cetinjski darovao je krst koji danas krasi hram u Bijeloj, ali je i ponos i dika svih koji žive u Boki”, izjavio je Porfirije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon