9,3 MILIJUNA KUNA ZA SIGURNU KUĆU U KOPRIVNICI

Tekst: Panopticum

Foto: S. H.

Na području Koprivničko-križevačke županije, jedne od rijetkih u Hrvatskoj koja dosad nije imala osigurano sklonište za žrtve nasilja će u okviru projekta “Novi početak” biti uspostavljena sigurna kuća te na taj način osigurano privremeno rješenje za žrtve obiteljskog nasilja. Inače, u Hrvatskoj postoji 20-tak azila, odnosno skloništa za žene žrtve obiteljskog nasija. Otvaranje privremene sigurne kuće na području grada Koprivnice očekuje se krajem ove kalendarske godine.

Projektom “Novi početak” osigurat će se sustav podrške za žene žrtve nasilja u obitelji, povećati broj stručnjaka koji će raditi s njima, kao i podići svijest javnosti o pravima žena koje su bile zlostavljane. Također će se uspostaviti sklonište i pružati usluge skrbi izvan obitelji, što će obuhvatiti rekonstrukciju, uređenje i opremanje prostora skloništa, nabavu vozila za prijevoz korisnika, troškove djelovanja privremenog skloništa za žene žrtve nasilja te usluge savjetovanja, osnaživanja i motiviranja žrtava uključujući i podršku nakon izlaska iz sustava skrbi. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava osigurano je 9.3 milijuna kuna za uspostavu sigurne kuće. Stručnu pomoć u pripremi te daljnjoj provedbi projekta pružit će PORA, Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Da podsjetimo, iako u Hrvatskoj pravomoćnih presuda nad ženama nasilnicima prema muškarcima ima, takvih skloništa, tj. azila za muškarce, žrtve obiteljskog nasilja u RH, nema. Dalo bi se zaključiti da se od strane institucija Republike Hrvatske pruža pozitivna diskriminacija samo jednom identitetu te se time otvara pitanje zašto se ista skrb ne bi pružila i drugom identitetu, odnosno zar su hrvatski azili otvoreni samo i ekskluzivno za žene?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon