75. OPĆA SKUPŠTINA UN NA EAST RIVERU U PRAZNOJ DVORANI

Tekst: Panopticum

Foto: UN/Permanent Mission of Croatia to the UN

Godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, diplomatskog spektakla s govorima svjetskih lidera poremetila je pandemija koronavirusa pa samit 22. rujna 2020. započeo u praznoj dvorani na obali East Rivera. Naime, UN je u ponedjeljak, 21. rujna 2020. na svečanoj sjednici obilježio 75. godina te organizacije na kojoj je Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao sve zemlje članice na više multilateralne diplomacije.

Po prvi put u svojoj povijesti zgrada UN-a nije bila prepuna službenih automobila, a svjetski čelnici su pozvani da pošalju unaprijed snimljene govore, dok je svaka zemlja članica mogla delegirati u New York tek jednog diplomata koji će u dvorani moći sjediti jedino pod zaštitnom maskom. Godišnje zasjedanje UN-a je ranije privlačilo tijekom mjeseca rujna desetak tisuća ljudi iz cijelog svijeta. Međutim, ta brojka diplomata je trenutno nezamisliva u pandemiji koronavirusa koji je ubio širom svijeta gotovo milijun ljudi. Bez sastanaka uživo i pregovora, diplomati u UN-u ne vjeruju da se može puno postići u donešenju vjerodostojnih rezolucija.

UN će na marginama zasjedanja Opće skupštine koja još uvijek traje održati virtualne sastanke o pandemiji koronavirusa, klimatskim promjenama, bioraznolikosti i političkim nemirima u Libiji i Libanonu. No bit će manje prilika za uobičajene reakcije na govore svjetskih lidera. Kako bi se spriječile tehničke poteškoće rujanskog zasjedanja, UN je pozvao još tijekom ljeta lidere da pošalju svoje videoporuke tjedan dana prije zasjedanja Opće skupštine.

U odaslanim video porukama UN-u SAD je predstavljala zamjenica američke veleposlanice pri UN-u, dok je Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao u svom obraćanju na veću ulogu UN-a u rješavanju globalnih problema zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je upozorila da je UN prečesto bio prisiljen zaostajati za svojim idealima jer su interesi pojedinih članica onemogućavali da svjetski poredak funkcionira kako je zamišljen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u petak, 25. rujna 2020. u svojem virtualnom govoru na 75. Općoj skupštini svjetske organizacije pozvao na reformu UN-a, istaknuvši da su ovogodišnje krize pokazale su da je multilateralizam potrebniji nego ikad. Plenković je govoru naglasio da je ponosan što Republika Hrvatska po prvi puta ima kandidatkinju za sutkinju Međunarodnog suda pravde u Haagu – profesoricu međunarodnog prava i prorektoricu za međunarodnu suradnju zagrebačkog Pravnog fakulteta Maju Seršić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon