71 POLITIČKA STRANKA NIJE IZVJESTILA DIP U ZAKONSKOM ROKU O DONACIJAMA

Tekst: B. D.

Foto: N1

Prema podacima DIP-a, od 167 registriranih političkih stranaka u Hrvatskoj, čak 71 nije izvijestila o donacijama dobivenim u prvoj polovici 2020. godine. Izvješće je dostavilo 96 stranaka, od čega njih devet izvan zakonom propisanog roka. Naime, sve registrirane političke stranke, nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici morali su do 15. srpnja 2020. Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti izvješća o donacijama. Slučajno ili ne, među strankama koje nisu ispunile zakonsku obvezu su i stranake koje imaju svoje zastupnike u Hrvatskom saboru.

Kako navode iz DIP-a, svi koji tu obvezu nisu ispunili napravili su prekršaj za koji mogu biti novčano kažnjeni – stranke od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, a nezavisni zastupnici i vijećnici od dvije tisuće do 20 tisuća kuna. Obzirom na zakonsku proceduru koja slijedi, DIP će temeljem toga prvo obavijesti DORH o počinjenju prekršaja, a na tom državnom tijelu ostaje pokretanje postupka izricanja novčanih kazni, a konačnu odluku o tome donijet će hrvatski sudovi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon