7. METMED 2019. – PALMA DE MALLORCA

Tekst: M. Š.

Foto: www.metmed.eu

7. međunarodna konferencija o meteorologiji i klimatologiji Mediterana, MetMed 2019, održati će se od 4. do 6. ožujka 2019. na Palma de Mallorci u Španjolskoj. Cilj konferencije je prikazati, raspraviti  i širiti doprinose međunarodne znanstvene zajednice o različitim aspektima meteorologije i klimatologije mediteranskog bazena i poticati komunikaciju između različitih istraživačkih skupina.

Dosadašnje konferencije o meteorologiji i klimatologiji Mediterana uspješno  su do sada održane  u Barceloni – Španjolska (studeni 2008.), Valenciji – Španjolska (ožujak 2010.), Castellaneta Marina – Italija (lipanj 2011.), Banyuls – Francuska (ožujak 2013..), Istanbul – Turska (ožujak 2015.)  i u Zagrebu – Hrvatska (veljača, 2017.). Od hrvatskih znanstvenika na konferenciji će sudjelovati  doc. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak iz Zagreba.

Konferencija MetMed 2019. obuhvatit će slijedeće teme:

  1. Klimatologija: O vremenskoj i prostornoj varijabilnosti mediteranske klime i metodologiji njezine karakterizacije. Studije o pojavama koje podrazumijevaju rizik za ljude i imovinu.
  2. Procesi i primjene: Radovi koji opisuju meteorološke procese na Mediteranu, regionalnog ili lokalnog karaktera, kao i srodne primjene (modeliranje, kakvoća zraka, mikrometeorologija itd.).
  3. Daljinska i in-situ mjerenja: Prilozi koji opisuju takve tehnike koje se primjenjuju na istraživanje ili numeričko predviđanje vremena, kao što su mjerenje meteoroloških parametara ili daljinsko očitavanje.
  4. Numeričko modeliranje: Radovi na atmosferskom numeričkom modeliranju na svim razinama (od globalne do lokalne).
  5. Interakcije atmosferske površine u polusuhim uvjetima: Svi aspekti polusušnog razdoblja mediteranske klime, uključujući progresivno sušenje površine u kasno proljeće. Primjeri eksperimentalne, teorijske i numeričke studije o površinskim procesima ili atmosferskim cirkulacijama u heterogenom okruženju.

6. Ekstremni događaji, od poboljšanih vremenskih prognoza do boljih projekcija u             kontekstu ubrzanih klimatskih promjena: Napredak alata za osiguravanje                       vrijednijih kvantitativna predviđanja u regionalnom i lokalnom  kontekstu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon