666 MILIJUNA KN ZA INOVACIJE I UNAPREĐENJE EKOLOŠKIH ZONA U PODRUČU AKVAKULTURE

Tekst: M. Marušić

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Vlada RH je tijekom mjeseca studenog 2022. godine donijela Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje do 2027. godine, kojim se za tu djelatnost predviđaju ukupna financijska sredstva od 666,5 milijuna kuna. Od toga je u državnom proračunu za 2022. godinu osigurano 20 milijuna kuna, u 2023. godini planirano je oko 65 milijuna kuna, kao i u 2024. godini te isto tako udio iz europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

Nacionalni plan stavlja težište na četiri posebna cilja: povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene; jačanje međunarodne konkurentnosti hrvatske akvakulture; jačanje doprinosa akvakulture obnovi gospodarstva te unaprjeđenju uvjeta života u ruralnim i obalnim područjima te poticanje inovacija u sektoru akvakulture.

Posebni ciljevi utvrđeni su na temelju 12 ključnih potreba sektora akvakulture. Među njima su povećanje dodane vrijednosti proizvodnje u akvakulturi; unaprjeđenje proizvodnih praksi u okolišno održivoj akvakulturi: unaprjeđenje usklađenosti između proizvodnih sustava i svojstava ekoloških zona; jačanje povezanosti s tržištem u sektoru akvakulture, uključujući okrupnjavanje ponude i unaprjeđenje poslovanja kao odgovora na potražnju potrošača za proizvodima akvakulture.

Nadalje, a kako bi se riješile prepoznate ključne potrebe u sektoru akvakulture u Hrvatskoj i u svrhu ostvarenja posebnih ciljeva, Vlada RH je predložila 17 dodatnih mjera.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon