65 GODINA MSU U ZAGREBU

Tekst: Panopticum

Foto: MSU

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu u subotu, 14. prosinca 2019. slavi desetu obljetnicu preseljenja u novu zgradu i 65 godina od osnutka. Program pod nazivom “Deset za deset“ je osmišljen prema deset žanrova zastupljenih u programima MSU-a u novoj zgradi – izložbe, kazalište, glazba, ples, performans, film, radionice, izdavaštvo, sport te humanitarna djelatnost. Priredit će se više od dvadeset programa koji će se izmjenjivati u svim prostorima Muzeja od 11 do 23 sata.

Slavljenički program počinje jutarnjom radionicom u predvorju Muzeja na kojoj će posjetitelji s učenicima Drvodjelske škole izrađivati drvene ukrase za “Drvo želja“.Humanitarna djelatnost obuhvaćena je kroz prezentaciju SOS Dječjeg sela Hrvatska, a i posjetitelji će imati priliku uključiti se u aktivnosti Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

U Prostoru za povremene izložbe otvorit će se izložba Zlatka Kopljara “Konstrukcije“, prvi retrospektivni pregled stvaralaštva tog međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika. Među izložbama koje će posjetitelji moći besplatno obići uz stručno vodstvo je i ona Davora Vrankića pod nazivom “Obećavam ti čudo”.

Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i kustosica izložbe predstavit će koncept izložbe “Kolekcija za budućnost/Akvizicije 2009. – 2019.“. U okviru izložbe priredit će se i obilazak bijenalske instalacije Karin Šerman kojom se Hrvatska predstavila na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture, a koja je poslije donirana MSU. Tu je i izložba “Tragovi nestajanja (u tri čina)” Igora Grubića hrvatskog predstavnika na Venecijanskom bijenalu te Olivera Kossacka “Visceral Kooks”, posebno nastala za MSU.

U prizemlju muzeja održat će se performans “Zumofonija: Zastarjelost privatnosti”, osmišljen za grafičku partituru za glas i zvukove malih ručnih zumera ozvučenih megafonskim mikrofonima i dodatno modificiranim vokalnim pedalama. Autori i izvođači su Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo.

Večernji termin u Dvorani Gorgona donosi predstavu “Posljednji dani čovječanstva“, projekt Eurokaza nastao u koprodukciji s Queer Zagrebom, utemeljen na istoimenom djelu austrijskog književnika Karla Krausa, te u režiji Branka Brezovca.

Filmski program u Gorgoni donosi premijeru filma “Voštana figura” i razgovor s umjetnicom Vesnom Mačković i redateljicom Lidijom Špegar. Film prati projekt Vesne Mačković nastao u New Yorku gdje je izvela niz performansa s natpisom “Voštana figura hrvatske umjetnice u New Yorku“. Prikazat će se i izbor od četiri filmska i video rada nagrađena na izložbi “HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“, umjetnika Damira Očka, Igora Grubića, Jagode Kaloper i Dalibora Martinisa.

Otvorena galerija predstavlja kratke filmove i knjižice o umjetničkim radovima iz fundusa Muzeja po izboru Kluba mladih MSU-a, koji je prošle godine počeo s projektom “Iz drugog kuta“.U prostoru Otvorene galerije posjetitelji će imati priliku vidjeti izbor iz mnogobrojnih kataloga izložbi MSU, kojih je od 2009. godine do danas bilo više od 150. Izložbu prate i plakati velikih izložbi održanih u MSU u istom razdoblju.

Na kraju programa predstavit će se crowdfunding kampanja i inicijativu “Umjetnost dostupna svima” te donatori umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost. U Dvorani Gorgona održat će se koncert dječjeg zbora “Zagrebački anđeli“, koji izvodi poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice, a cjelodnevni program zatvorit će koncert Oridano Gipsy Jazz benda.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon