6. NOĆ HRVATSKOG FILMA

Tekst: Panopticum

Foto: Zagreb Film

6. Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u petak 25. listopada 2019. u osam hrvatskih gradova- Zagreb, Sisak, Otočac, Mali Lošinj, Split, Koprivnica, Vukovar i Dubrovnik, te pet država – Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Madžarska i Italija.

PROGRAM U ZAGREBU

U Zagrebu će se svečano otvorenje manifestacije “Noć hrvatskog filma i novih medija” održati u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema  s početkom u 20 sati.
Šestu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u Zagrebu otvoriti koncert ‘Melodije velikog ekrana’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Putovanja na mjesto nesreće, Servantesa iz Malog Mista, Tko pjeva zlo ne misli, Ne daj se Floki  i dr.
Filmski program otvara blok zanimljivih retro filmova,  koji započinje filmom Surogat oskarovca Dušana Vukotića. Nakon njega slijedi dokumentarni film Dobro došli u Zagreb Dragutina Vunaka, a zatim restaurirani animirani film iz Zagreb filma, Kolekcionar nedavno preminulog Milana Blažekovića, zatim slijedi dokumentarni film “Nek se čuje i naš glas” redatelja Krste Papića, a radi se o digitalno restauriranoj kopiji. Osim toga, po prvi put na velikom kino platnu i to nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imati će priliku pogledati sasvim novu epizodu Profesora Baltazara, naslova Augustova treća sreća snimljenu u čast 50. godišnjice nastanka serijala o profesoru Baltazaru.

BLOK IGRANIH FILMOVA

U foajeu kina moći će se razgledati zanimljiva izložba starih hrvatskih filmskih plakata koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest. Nakon pauze slijedi blok igranih filmova.
Najmlađi redatelj ovogodišnje Noći hrvatskog fima,  Svebor Mihael Jelić autor je filma Zagrebački ekvinocij,  filma o kulturi, generaciji i noćnom životu. Nadalje, domaće glumačke  legende, Ita Rina i Zvonimir Rogoz ponovno  se mogu pogledati u nezaboravnom klasiku, A život teče dalje – češkom filmu koji je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu, a najviše u Komiži, te je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.
Za kraj noćnog programa na rasporedu je film TK Damira Očka koji u središte pozornosti ponovo vraća umjetnikovo zanimanje za jezik, tijelo i njegov odnos u socio-političkom kontekstu.

SLOBODAN ULAZ

Ulaz u Kino Kaptol Boutique Cinema je slobodan, a poslije programa publiku očekuje prigodan domjenak u foajeu kina gdje se mogu prepustiti ugodnom druženju i filmskim temama. “Noć hrvatskog filma” su podržali HAVC, Grad Dubrovnik, Gradska skupština Grada Zagreba i Grad Otočac. Manifestacija se već tradicionalno održava pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon