51 DEGREES NORTH

Tekst: dr. Tihomir Marjanac
Foto: www.tripadvisor.co.uk

Treba li (uopće) čitati prikaze filmova? Nisam siguran, jer mnogi ne vole znati kraj filma prije no što ga pogledaju. I meni je draže pogledati neki film bez predznanja o njemu, tada otkrivam fabulu, dramu, i u njoj sudjelujem bez predrasuda. No, prije puno godina prisustvovao sam jednoj zatvorenoj projekciji, jer film nije bio otkupljen za prikazivanje u nas. Bila je riječ o umjetničkom filmu koji nije bio po ukusu publike u kinima, ali je za ljude iz svijeta filma (i prave filmofile) bio poslastica. Bez kratkog uvoda bili bismo zatečeni, prije svega zato što film nije bio preveden. No taj kratki uvod od samo par rečenica nije mi umanjio doživljaj, nego me baš zainteresirao. I danas ga se sjećam…

FILM KOJI NIJE PRIKAZIVAN U KINIMA

Za film “51 Degrees North” vjerojatno niste čuli. Nije prikazivan u kinima, ali je dostupan na internetu na adresi: https://asteroidday.org/resources/asteroid-learning/51-degrees-north/. Riječ je o filmu koji se koristi u promociji Međunarodnog dana asteroida, koji će se i ove godine održati u prostorijama Tehničkog muzeja Nikola tesla u Zagrebu, 30. lipnja 2019.  Zašto se za promociju tog Dana koristi umjetnički film? Zato jer na najzorniji način opisuje ono što će nam se kad-tad dogoditi, ali prikazano u današnjem vremenu, i na dokumentaristički način. Ako sam vas zainteresirao, pogledajte film. Nije preveden, ali možete skinuti i titlove. Ako želite više informacija, pročitajte ovaj prikaz do kraja.

PREPORUKA I PRIKAZ FILMA

Film 51 degrees North (51 stupnjeva sjeverno) ili Life before the apocalypse at 51 degrees North (Život prije apokalipse na 51 stupnjeva sjeverno), proizvodnja: Films United, U.K., režija: Grigorij Richters, muzika: Brian May, trajanje: 88 minuta, godina proizvodnje 2014.

PSIHOLOŠKA DRAMA

Ovaj film je psihološka drama koja prikazuje život mladog Londonskog filmaša Damona Millera kazivanjem njegovog sina i neobrađenim video snimcima koja je ostavio sinu kao sliku života prije no što je kiša asteroida uništila London i velik dio života na Zemlji. Film je kolaž video snimaka koji izgledaju needitirano, “sirovo” i dokumentaristički, u kojima se prikazuje život Damona Millera i promjene kroz koje on prolazi, od uspješnog Internet-filmskog autora, autora dokumentarnih filmova o asteroidima do kroničara posljednjih dana života u Londonu. Spoznaje o neizbježnom udaru asteroida dobiva od znanstvenika s kojima je snimao dokumentarne priloge, ali tu informaciju ne prenosi javnosti (iako pokušava), nego zapada u duboku emotivnu krizu iz koje proizlaze nevolje u komunikaciji sa suradnicima i suprugom. Iz perspektive okoline, on je izgubio vezu sa stvarnim životom, ali posjeduje informaciju zbog koje mu sav normalni život oko njega izgleda besmislen. Naposljetku zaista snima zadnji kadar s krova nebodera u kojem udar asteroida uništava London, koji je i posljednji filmski zapis ikada snimljen na Zemlji.

BEZ SRETNOG ZAVRŠETKA

Damonovu priču nam diskretno prenosi njegov sin koji se u međuvremenu rodio na tajnoj svemirskoj stanici. Ovo je film koji potiče na temeljito promišljanje o sudbini čovječanstva s jednom jasnom porukom izrečenom u filmu “ne budimo dinosauri, oni nisu imali nikakve šanse, mi ju imamo” (da korištenjem tehnologije i otkrivanjem asteroida na vrijeme izbjegnemo njihovu sudbinu). Film “51 degrees North” nikoga neće ostaviti ravnodušnim, nema sretni završetak, bar ne za protagoniste na filmu i stanovništvo planeta Zemlje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon