50 NALJEPŠIH PLANINARSKIH IZLETA U HRVATSKOJ

Tekst: R. F.

Foto: Š. K.

Mjesec lipanj uoči planiranja godišnjih odmora oduvijek je bio mjesec kratkih izleta i putovanja. Međutim, u vrijeme pandemije korone kraći izleti u prirodu još više dolaze do izražaja. Povodom toga, za mjesec lipanj 2021. u rubrici knjige i priručnici predstavljamo vodič kroz hrvatske planine i gore prof. dr. Željka Poljaka, autora s velikim planinarskim iskustvom.

U vodiču pod naslovom ”50 najljepših planinarskih izleta u Hrvatskoj” u izdanju Školske knjige mogu se pronaći detaljne informacije o najljepšim planinarskim putovima i sadržajima koji očekuju izletnike i ljubitelje planina. U vodiču nema opširnih opisa prirodnih ljepota, jer je to zadaća nekih drugih knjiga. Kao što govori i naslov, broj izleta je ograničen na pedeset. Vodič sažetim opisima i obiljem detalnjih informacija upoznaje potencijalne izletnike sa sadržajima koji ih očekuju, a na zemljovidima su označeni posebnom bojom samo oni planinarski putovi koji su sugerirani i opisani u knjizi kao najljepši.

Podsjetimo, Hrvatska nema ni jednog planinskog vrha višeg od 2 tisuće metara, tako da planinare i izletnike u našoj zemlji mnogo više privlači raznolikost hrvatskih gora i planina. U kontinentalnom dijelu Hrvatske prevladavaju relativno niske gore koje rijetko nadvisuju tisuću metara. Sve su vrlo šumovite, blizu su glavnih prometnica i vrlo prohodne te predstavljaju idealno odredište za cijelu obitelj. Goranski, lički i primorski kraški krajevi pružaju drukčiji ugođaj. Uz obalu mora i na otocima prevladavaju krševiti krajolici, ponekad prave vrleti. Kretanje zahtijeva veće napore koji naposlijetku bivaju gotovo uvijek nagrađeni nezaboravnim vidicima koji sežu s primorskih visova na sve strane svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon