450 TISUĆA EURA ZA HRVATSKU KAPELICU U IZRAELU

Tekst: Š. Španiček

Foto: L. Hoffmann

U  kolovozu 2022. godine, hrvatska je Vlada donijela odluku o sufinanciranju u iznosu od 450.00,00 eura izgradnju hrvatske kapelice sv. Jeronima, Sv. Nikole Tavelića i hrvatskih svetaca i blaženika u sklopu obnove lokaliteta Pastirskih polja u mjestu Beit Sahouru, pokraj Betlehema u Izraelu, gdje je prema predanju anđeo objavio vijest o rođenju Spasitelja.

Hrvatska je država bila jedna od prvih zemalja koja je ponudila izdašnu financijsku pomoć za izgradnju jedne od 10 kapelica koje će se u sklopu projekta izgraditi u dogledno vrijeme. Kako je u svibnju 2022. prilično velika delegacija obavila posvećenje radova, posjetili smo 6 mjeseci kasnije gradilište kompleksa u Izraelu. Manju fotogaleriju donosimo u prilogu teksta.

RASKOŠNE KAPELICE

Ljubaznošću fra Jose Marija, španjolskog franjevca iz Zaragoze koji već sedam godina boravi u Betlehemu i koji u suradnji sa svojim kolegama vodi brigu o cijelom području Pastirskih polja pregledali smo gradilište na kojem smo u trenutku obilaska zatekli 3 radnika i nije nam nimalo utješno djelovala umirujuća izjava našeg domaćina da radovi u Palestini vrlo agilno počinju, ali da se o završetku istih nikada ne nagađa, već da se oni s vremenom dogode. Budući da se radi o vrlo velikom zahvatu na lokalitetu i gradnji deset kapelica u kojima u gradnji donjih, većih i raskošnijih kapelica, gdje će se nalaziti i hrvatska, sudjeluju zemlje poput Španjolske koja je posvećenje radova na (jednoj od dvije koje misli sagraditi zahvaljujući donacijama biskupija iz Toleda i Salamance) kapelici bezgrešne djevice Marije učinila mjesec dana ranije od Hrvatske, očekuje se i jači pritisak na ubrzanje radova.

IZDAŠNE DONACIJE

Poljska, Meksiko, Argentina, Kolumbija, Južna Koreja, Portugal također će pomoći izgradnju “svojih” kapelica na Pastirskim poljima. Pri izgradnji kompleksa zahvaljujući vrlo izdašnim donacijama iz SAD-a vodit će se briga i o održivom razvoju, s vrlo visokim standardima, primjerice u recikliranju otpadnih voda, koje će nakon pročišćavanja biti moguće ponovno koristiti. Iako pogled na gradilište danas ne ukazuje na velik napredak (fotografije su snimljene u razmaku od mjesec dana) nadamo se da će iduća godina donijeti dobre vijesti iz Svete zemlje te da će Vladin projekt biti završen u razumnom roku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon