350. GODINA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Tekst: I. C.

Foto: UNI ZG

Sveučilište u Zagrebu u nedjelju 3. studenoga 2019. obilježilo je 350. obljetnicu svoga postojanja. Središnja proslava održana je u večernjim satima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Program svečanosti započeo je govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i govorima visokih uzvanika, nakon čega je prikazan kratki film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu i izveden glazbenoumjetnički program.

SVEČANI PRIJAM

Istoga dana u auli Sveučilišta u Zagrebu, održan je svečani prijam visokih gostiju, u okviru kojega je otvorena izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti, a glazbeni program izveli su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom prijamu prethodila je svečana primopredaja zastave s kninske tvrđave u 10 sati koju je gradonačelnik Grada Knina dr. sc. Marko Jelić uručio rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu. Nakon upisa u Knjigu dojmova, uslijedilo je svečano postavljanje zastave na zgradu Sveučilišta.

AKADEMSKI DIO PROSLAVE

Akademski dio proslave 350. obljetnice održat će se u ponedjeljak 4. studenoga 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu, kada će biti održana svečana sjednica Senata. Rektor Boras će se obratiti nazočnima izlaganjem na temu „Sveučilište u Zagrebu na početku 351. akademske godine“. Na svečanosti će rektor dodijeliti 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2019. te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta. Istoga dana sveučilišno će izaslanstvo predvođeno rektorom i prorektorima na groblju Mirogoj položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

SVEČANA SJEDNICA SENATA

Akademski dio obilježavanja 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 4. studenoga, nakon svečane sjednice Senata, nastavit će se dodjelom priznanja studentima športašima Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost dodjele održat će se u Francuskom paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu, a u auli Sveučilišta u Zagrebu svečano će bit dodijeljene spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2018./2019.
Program obilježavanja 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu nastavit će se i u utorak 5. studenoga 2019. kada će se na svečanosti koja će se također održati u auli Sveučilišta obilježiti 10 godina zajedničkoga diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije. Istoga dana u Zagrebačkoj katedrali održat će se svečana Misa Zaziva Duha Svetoga „Veni Sancte Spiritus“ za 351. akademsku godinu (2019./2020.).

ZAVRŠETAK PROSLAVE

Također, u subotu 9. studenoga 2019. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvest će 9. simfoniju u d-molu, op. 125 Ludwiga van Beethovena dok će se u nedjelju 10. studenoga 2019. u Hrvatskom narodnom kazalištu održati dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon