31 LET S(R)AMOTE – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA BORUTA KRANJCA O SLOVENSKOM FENOMENU IZBRISANIH

Tekst: Panopticum

Foto: AIS

U srijedu, 23. kolovoza 2023. u izložbenom prostoru Skladišta Libertas u Kopru otvorena je izložba fotografija Boruta Krajnca pod nazivom “31 let s(r)amote”. Na izložbi, koja će biti otvorena do 13. rujna 2023., izbrisane osobe u Sloveniji će više od trideset godina kasnije, kroz objektiv autora gledati u svoja sjećanja, iskustva i odnos države prema njima. Povodom toga Amnesty International Slovenija (AIS) poziva građane da potpišu peticiju za izbrisane. Tijekom izložbe AIS će organizirat i predavanje o slovenskom fenomenu brisanja sugrađana sa svjedočanstvima izbrisanih.

Podsjetimo, Slovenija se zbog tog nesvakidašnjeg slučaja masovnog kršenja ljudskih prava našla pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a mnogi problemi ‘izbrisanih’ aktualni su i danas. Slovenski mediji naglašavaju kako su mnogi slučajevi, i nakon dvije presude ustavnog suda, tri zakona, dvije presude Europskog suda za ljudska prava, jednog programa kompenzacije i jednog referenduma, još otvoreni.

Naime, slovenske vlasti nezakonito su 26. veljače 1992. iz nacionalnog registra državljana Slovenije jednim potezom prsta izbrisale 25.671 osobu, uključujući 5360 djece. Kako vidimo, posljedice “alpske demokracije” brisanja stanovništva traju do danas.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon