30 GODINA ČLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U UJEDINJENIM NACIJAMA

Tekst: MVEP/Panopticum

Foto: UN

Na današnji dan obilježava se 30 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim nacijama. Članstvom u ovoj svjetskoj Organizaciji kulminirao je proces međunarodnog priznanja samostalnosti i ponovne uspostave hrvatske suverenosti i državnosti.

Prvih godina članstva prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio je na što ranijem okončanju velikosrpske agresije, potvrdi i obrani međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske, zbrinjavanju stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz BiH, te osiguranju mirne reintegracije okupiranih područja. Neposredno nakon toga, uslijedila je afirmacija Hrvatske na svjetskoj političkoj sceni kroz njezino aktivno djelovanje u brojnim tijelima UN-a i svim dimenzijama djelovanja ove svjetske organizacije. Tako je Hrvatska bila nestalnom članicom Vijeća sigurnosti, krovnog tijela UN-a za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, zatim Gospodarskog i socijalnog vijeća, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira te brojnih drugih tijela. Posebno priznat i značajan doprinos mirovnim operacijama UN-a diljem svijeta dali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatski policajci te diplomati. Hrvatska se u tom kontekstu pretvorila u izvoznicu mira i sigurnosti.

Republika Hrvatska je od početka 2022. godine ponovno članica Gospodarskog i socijalnog vijeća za mandatno razdoblje 2022.-2024. godine, u kojem će se voditi prioritetima koji uključuju provedbu UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine (Agenda 2030) i njegovih ciljeva održivog razvoja te njihovog značenja u kontekstu oporavka od pandemije COVID 19. Promovirat će koncept “Jednog zdravlja“ i povezanost između zdravlja ljudi, životinja i bilja, kao i okoliša i ostalih relevantnih sektora u sprječavanju budućih pandemija i otklanjanju štetnih posljedica ove ugroze.
Hrvatska se nalazi i među državama predvodnicama brojnih inicijativa i reformskih procesa u UN-u, od inicijative odgovorne uporabe prava na veto stalnih članica Vijeća sigurnosti, koncepta Odgovornosti za zaštitu do različitih inicijativa iz područja unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava.

Globalni izazovi današnjice, od klimatskih promjena, pandemija, gladi i siromaštva, energetske krize i drugih, s kojima se suočavaju sve države svijeta zahtijevaju zajednički pristup i napore. U svojim aktivnostima Hrvatska daje čvrstu potporu multilateralizmu kao obliku globalne suradnje s uređenim međunarodnim odnosima između država uspostavljenima na pravilima i međusobnom uvažavanju te poštivanju temeljnih načela na kojima je uspostavljen UN – međunarodnom pravu, miru, sigurnosti, vladavini prava te zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Hrvatska je u sljedećem razdoblju istaknula kandidature za ponovnim članstvom u Komisiji za izgradnju mira, Vijeću sigurnosti te Vijeću za ljudska prava i nastavit će jačati svoj međunarodni ugled i položaj kroz aktivno sudjelovanje u svim najvažnijim procesima Ujedinjenih nacija.

30. obljetnica hrvatskog članstva u Ujedinjenim nacijama obilježit će se 29. svibnja 2022. godine u sklopu konferencije “Naslijeđe generacija – 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Republike Hrvatske” i središnje proslave Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon