BESPLATNA POSUDBA KNJIGA NA PLAŽAMA OTOKA UGLJANA

Slikovni rezultat za KNJIGe NA PLAŽAMA

Tekst: M. Š.

Foto: Giornale di Sicilia

Od 15. srpnja do 15. rujna 2017. godine svi koji se zateknu na plažama u mjestu Kali na otoku Ugljanu, a osim u kupanju i sunčanju žele uživati u dobrome štivu, moći će besplatno posuditi knjige. Projekt Narodne knjižnice Kali “Sve (knjige) ćeš na siki nuajti” uključuje izradu triju “knjižnica” – drvenih konstrukcija u obliku spasilačkog tornja, koje će biti postavljene na tri plaže – Batalaži, Mulu i Luci, a sadržavat će ormarić s policama punim knjiga kojima će se svi moći besplatno koristiti svaki dan od 8 do 20 sati. Male knjižnice na plaži bit će ispunjene ljetnom literaturom, većinom krimićima i ljubićima te knjigama za djecu, ali naći će se i pokoji klasik.

Korisnici će knjige moći vratiti na police, zadržati onu koja im se posebno svidi ili onu koju žele darovati prijatelju, poznaniku, rođaku ili voljenoj osobi. Osim uživanja u lijepoj riječi, cilj je projekta produžiti život knjigama jer su sve koje će biti ponuđene u malim knjižnicama, a ima ih 320, otpisane u Narodnoj knjižnici Kali. Naselje Kali je, inače, jedino mjesto s knjižnicom na otoku Ugljanu, a u ostala naselja otoka Ugljana, Pašmana, Iža i Dugog otoka dva puta na mjesec dolazi otočni bibliobus zadarske Gradske knjižnice.

Inače, knjižnice na plažama nisu rijetkost u svijetu. Popularna plaža La Romaniquette u blizini Marseillesa u južnoj Francuskoj poznata je i po knjižnici koja ima tri natkrivena mjesta za čitanje, pješčana plaža odmarališta Albena na Crnome moru u Bugarskoj ima knjižnicu s 6000 knjiga na 15 jezika. Veliku knjižnicu na plaži prije dvije godine otvorili su i Kinezi u plaži Beidaiheua, u gradu Qinhuangdaou. Slovenci su inicijativom umjetnika Srečka Vilharja dobili knjižnice na plažama u Kopru i Portorožu.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon