30 GODINA UN KONVENCIJE PROTIV MUČENJA

Jedno od najvećih postignuća čovječanstva apsolutna je zabrana mučenja, koje se ne može opravdati ni pod kakvim okolnostima. No, ono je i dalje prisutno diljem svijeta, a njegova zabrana se nerijetko dovodi u pitanje u kontekstu nacionalne sigurnosti, istaknula je skupina stručnjaka UN-a povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama mučenja. Ovaj dan obilježava se svakog 26. lipnja, kada je prije točno 30 godina na snagu je stupila UN-ova Konvencija protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Do danas su je ratificirale 162 države, među kojima i Hrvatska.

Tekst: D.S.

Foto: www.un.org

Jedno od najvećih postignuća čovječanstva apsolutna je zabrana mučenja, koje se ne može opravdati ni pod kakvim okolnostima. No, ono je i dalje prisutno diljem svijeta, a njegova zabrana se nerijetko dovodi u pitanje u kontekstu nacionalne sigurnosti, istaknula je skupina stručnjaka UN-a povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama mučenja.

Ovaj dan obilježava se svakog 26. lipnja, kada je prije točno 30 godina na snagu je stupila UN-ova Konvencija protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Do danas su je ratificirale 162 države, među kojima i Hrvatska.

Temelj borbe protiv mučenja je proaktivan pristup svih državnih tijela i pojedinaca, kao i učinkovita, neovisna i brza istraga koja će omogućiti identificiranje i odgovarajuće kažnjavanje počinitelja. Također je potrebno uspostaviti kvalitetan normativni okvir te ga dosljedno provoditi, a nužne su i redovite edukacije svih službenika i drugih osoba koje su uključene u rad s osobama lišenim slobode o zabrani mučenja te o ljudskim pravima i međunarodnim standardima. Važno je i sve osobe lišene slobode na primjeren i njima razumljiv način upoznati s njihovim pravima i načinima zaštite, a svim osobama koje su bile žrtve mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja potrebno je osigurati podršku, pomoć i zaštitu.

U sklopu djelovanja Nacionalnog preventivnog mehanizma, pučka pravobraniteljica RH ukazuje na uvjete i postupanja koja mogu dovesti do mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Problemi u ovom području uzrokovani su manjkavostima propisa, nedostatkom zaposlenih i njihovom nedovoljnom educiranošću o sprječavanju mučenja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon