JESENSKI EKO SEMINAR 2016

 

JESENSKI EKO SEMINAR

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Zelena Akcija

Jesenski eko-seminar Zelene akcije iz Zagreba ponovno kreće 18.listopada 2016. godine. Besplatna predavanja će se održavati utorkom i četvrtkom s početkom u 19 sati  u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1.

Jesenski eko-seminar najstarija je edukativnih aktivnosti koju Zelena akcija provodi. Svake godine, nova generacija polaznika dobije osnovno znanje i informacije za razumijevanje tematike okoliša i održivosti. Seminar se sastoji od serije predavanja te nije obavezan dolazak na sva predavanja, već se svako može odslušati i samostalno. Eko-seminar završava Vikend radionicom na kojoj će najredovitiji i najmotiviraniji polaznici  moći analizirati probleme te naučiti kako raditi akciju i kampanju.

Seminar je nastao u okviru projekta “Otvoreno i uključivo upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima – Commun Sense”, koji financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije niti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

PROGRAM:
18. 10. 2016. Bernard Ivčić – Uvod u eko-aktivizam
Što je eko-aktivizam? Kada i gdje je nastao? Što ja kao pojedinac mogu promijeniti? Odgovore na ta, a i ostala pitanja vezana uz povijest ekološkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu, možete dobiti na ovom predavanju.

20. 10. 2016. Željka Leljak Gracin – Pravo okoliša
Iskustva iz ekoloških kampanja koje je provodila Zelena akcija pokazuju da pravni instrumenti često mogu biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih štetnih projekata. Na ovom predavanju saznat ćete što je to pravo okoliša, kako se ova relativno mlada grana prava razvijala u svijetu te koji su specifični problemi prava okoliša u Hrvatskoj. Upoznat ćete se i s pravima koja ekološkim aktivistima jamče međunarodni pravni dokumenti, kao i mogućim pravnim posljedicama po aktiviste koji sudjeluju u različitim oblicima direktnih akcija.

25. 10. 2016. Dražen Šimleša – Održivost – modni trend ili uvjet za preživljavanje?
Predavanje se bavi vezom između postojećeg društvenog sustava i devastacije okoliša. Predavanje, također, analizira mogućnosti da promjenom vlastitog ponašanja te kolektivnim akcijama na lokalnom nivou pridonesemo održivijem i pravednijem društvu. Pri tome se posebna pažnja poklanja razlikovanju aktivnosti sa stvarnim potencijalom za promjenu od onih koje predstavljaju tek modni trend i kratkoročno umirivanje savjesti potrošača.

27. 10. 2016. Marko Košak – Otpad u Hrvatskoj – gomilanje smeća ili zero waste?
Neredovito pražnjenje kontejnera, smeće po ulicama, nedostatak i nedostupnost spremnika za odvajanje, visoki mjesečni računi, neuređena odlagališta blizu naselja, krcata reciklažna dvorišta – samo su neki od problema s kojima ste se sigurno više puta sreli. Nazire li se takvom sustavu kraj ili će otpadna mafija i dalje zarađivati velik novac na štetu građana i okoliša? Kako u kratkom roku po zero waste principima (reduce, reuse, recycle) uspostaviti sustav prilagođen građanima? Koji su domaći i strani primjeri dobre prakse? – odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja možete dobiti na ovom predavanju.

2. 11. 2016. Luka Tomac – Klimatske promjene i društveni pokreti
Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava. Na predavanju dat će se pregled najnovijih znanstvenih činjenica koje ukazuju na to da se klimatske promjene doista događaju i da je njihov uzrok čovjekova djelatnost. Više vremena posvetit će se očekivanim posljedicama klimatskih promjena, političkim procesima vezanim uz klimu na razini EU te UN-ovim klimatskim pregovorima koji se vode u posljednjih dvadesetak godina. Bitan faktor borbe protiv klimatskih promjena su i razni klimatski pokreti koji su nastali u zadnjih nekoliko desetljeća i koju vrlo aktivno sudjeluju u raznim globalnim klimatskim pregovorima, pokušavajući spriječiti da privatni interesi država ugroze planove zaustavljanja daljnjih promjena. Na predavanju dat će se i pregled njihove uloge i povijesti.

3. 11. 2016. Toni Vidan – Održiva energetika i obnovljivi izvori energije
Kakav je utjecaj energetskog sektora na okoliš? Što su to obnovljivi izvori energije? Kakav je bio njihov razvoj u proteklih tridesetak godina i mogu li oni biti odgovor na problem klimatskih promjena? Kakve su mogućnosti, a kakvo je sadašnje stanje s obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj? Što su to energetske zadruge? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete odgovor dobiti na predavanju o održivoj energetici i obnovljivim izvorima energije.

8. 11. 2016. Jagoda Munić – Planetarne granice, okolišna pravda i zaštita prirodnih dobara
Predavanje daje osvrt na koncept planetarnih granica, razvoj ovog narativa i istraživanja u zadnjih 50 godina, važnost očuvanja prirodnih dobara i njihovog korištenja na principima održivosti i pravednosti. Dotaknut ćemo se i trendova u zaštiti prirode te prodiskutirati jesu li načini vrednovanja i upravljanja prirodnim dobrima poput usluga ekosustava, komodifikacije i financijalizacije prirode dobra lili loša rješenja.

10. 11. 2016. Mladen Domazet – Od-rast: svjesna promjena za održivo i pravedno društvo
U posljednjih 20-ak godina uz sav tehnološki razvoj i napredak u ekološkoj efikasnosti nije došlo do ukupnog smanjenja potrošnje prirodnih resursa tj. nije došlo do odvajanja (eng. decoupling) ekonomskog rasta i rasta materijalne i energetske potrošnje.
Istovremeno sve više smo svjesni prirodnih ograničenja takvog rasta na globalnoj razini (gdje su nejednakosti u podjeli globalno-stvorene dodane vrijednosti i dalje iznimno velike), dok istovremeno izostaje sustavna dematerijalizacija ekonomije koja bi stvaranje dodane vrijednosti odvojila od ograničenja koja predstavljaju mineralni resursi i energija iz fosilnih goriva. Koliko god mala i opterećena problemima, Hrvatska ostavlja svoj zamjetni otisak na globalnom okolišu.

15. 11. 2016.  Hrvoje Radovanović – TTIP i CETA – novi nasrtaj kapitala na javni interes
Europska je unija trenutno u procesu pregovaranja sporazuma o slobodnoj trgovini i investicijama sa Sjedinjenim Državama (TTIP) te potpisivanja i ratifikacije sličnog sporazuma s Kanadom (CETA). Ukoliko prođu, ti će sporazumi znatno otežati reguliranje u javnom interesu te će potkopati teško izborena radnička prava, kao i standarde zaštite okoliša i potrošača. Na predavanju će biti predstavljene moguće štetne posljedice ratifikacije ovih sporazuma, s posebnim naglaskom na mehanizme rješavanja sporova između investitora i država (ISDS/ICS) te regulatornu suradnju.

17. 11. 2016. Tomislav Tomašević – Ekologija, politika, ideologija
Kako to da se velika većina građana načelno zalaže za zaštitu okoliša, a sve više nam prijeti potpuni ekološki kolaps? Koji su to globalni strukturni ekonomski i društveni problemi koji generiraju devastaciju okoliša? Kako se različite političke ideologije odnose spram zaštite okoliša i održivosti? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti ovo predavanje. Osim toga, na predavanju bit će predstavljeni i različiti prijedlozi reforme globalnog ekonomskog i političkog sustava koji bi trebali voditi ka većoj ekološkoj održivosti i društvenoj pravednosti.

22. 11. 2016. Bernard Ivčić – Održivi transport
Transport je aktivnost koja troši velike količine energije, a emisije stakleničkih plinova iz transportnog sektora predstavljaju vrlo značajan doprinos klimatskim promjenama. Osim utjecajem transporta na klimu, ovo će se predavanje baviti i mogućnostima da se negativni utjecaj transporta na okoliš svede na minimum. Poseban naglasak bit će stavljen na to kako se prijevoz u urbanim sredinama može učiniti održivijim, a kroz to će biti dotaknuta i problematika prostornog planiranja, čija neodrživost u Zagrebu, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, postaje sve očiglednija. Na predavanju bit će rečeno ponešto i o tome što građani mogu učiniti sami kako bi smanjili negativan utjecaj prometa na okoliš.

24. 11. 2016. Bruno Motik – Što je permakultura?
Otkriće poljoprivrede i korištenje fosilnih goriva omogućili su čovječanstvu veliki razvoj i napredak, no taj napredak ima i svoj negativan utjecaj koji je sve više očit. Resurse potrebne za život trošimo na neodrživ način i pitanje je kako će generacije koje dolaze iza nas uspijevati zadovoljiti svoje potrebe. Suočeni smo s dva velika problema za koja za sad nemamo rješenja, a to su: klimatske promjene i jednostavna činjenica da je naš planet ograničen. Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja održivog životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom tradicijskom i suvremenom znanju i vještinama. Ima li permakultura potencijal rješavanja problema s kojima smo suočeni?

3. – 4. 12. 2016. Vikend radionica
Na vikend radionici najmotiviraniji polaznici Eko-seminara učit će razvijati kampanje i akcije koje se bave nekim od aktualnih problema zaštite okoliša.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon