2024. DONOSI NOVE POREZNE NAMETE VLASNICIMA KUĆA ZA ODMOR

Tekst: Panopticum

Foto: Karlovačka županija

Turistička sezona 2023. još traje, a broj noćenja polako se rekapitulira. U sjeni toga Vlada Republike Hrvatske donijela je nove porezne mjere, a među njima je i Porez na nekretnine za odmor. Premda nije bilo istaknuto da se taj porez odnosi na turističke iznajmljivače, iz Ministarstva financija za 24 Sata potvrdili su navedenu informaciju.

“Tko ima nekretninu za odmor na nju plaća porez. Ako je dodatno iznajmljuje, onda plaća i dodatni porez na tu zaradu. To su odvojeni porezi i sada je to jasno propisano”, rekli su iz Ministarstva za 24 sata. Porez na nekretnine za odmor iznosit će od 0,6 do 5 eura po kvadratnom metru nekretnine, a točan će iznos određivati gradovi i općine.

Maksimalni porez po kvadratu dosad je bio 1,99 Eura po kvadratu. Dakle od 1. siječnja 2024. godine, vlasnici apartmana plaćati će i paušalne iznose po krevetu, i porez na nekretninu za odmor. Vlasnik apartmana od 50 kvadrata s dva kreveta dosad je plaćao samo paušalni iznos po krevetu, od 19,99 do 199 eura godišnje. Taj vlasnik apartmana od sljedeće će godine plaćati i dodatni godišnji porez od maksimalnih 250 eura.

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković ostala je zatečena i rekla kako će se o svemu očitovati sljedeći tjedan. “Ovo je porez na porez”, citiraju izjavu jednog iznajmljivača, pišu 24 sata. Kako nikome novi nameti nisu dragi, tako će i iznajmljivači apartmana vjerojatno izraziti nezadovoljstvo ovom odlukom, još jednom koja ide na njihovu financijsku štetu.

No, bilo kako bilo, stiče se dojam da ni ta nova porezna mjera neće spriječiti nezaustavljivu betonažu jadranske obale, koja je unatoč kupačima na plažama, već uveliko počela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon