2021. – MEĐUNARODNA GODINA ŠPILJA I KRŠA

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: UIS/IYCK

Međunarodna speleološka unija (UIS) organizirala je Međunarodnu godinu špilja i krša za 2021. pod motom “Istražiti, razumjeti i zaštititi” s ciljem da se poveća senzibilitet javnosti za krš u svijetu. To je prigoda da se i kod nas više pažnje posveti našem kršu i njegovom podzemlju kroz uključivanje raznih krških tema u manifestacije koje se već od ranije organiziraju, poput Festivala znanosti, ali i posve novih koje ćemo ove godine osmisliti i održati.

PORIV ZA ISTRAŽIVANJEM

U Hrvatskoj je speleološka zajednica prilično brojna i može se pohvaliti velikim uspjesima koji, naravno, nisu došli preko noći, nego su rezultat dugotrajnog i predanog rada velikog broja pojedinaca, entuzijasta, amatera i profesionalaca. Sve njih povezuje ljubav prema kršu i nezaustavljiv poriv za istraživanjem. Dugogodišnje istraživanje Crnopca na Velebitu je rezultiralo povezivanjem nekoliko zasebno istraživanih jama u jedinstven jamski sustav koji je trenutno dugačak preko 52 kilometra!

KRŠ POKRIVA POLA HRVATSKE

U sklopu obilježavanja Međunarodne godine špilja i krša javnost će biti upoznata sa svim dosadašnjim speleološkim istraživanjima i uspjesima, s istraživanjem površinskog krša i s njegovom zaštitom. O svima nama ovisi koliko će krš, koji čini preko polovicu naše državne teritorije biti valoriziran, očuvan ili devastiran. Zato treba podići nivo svijesti o ranjivosti krša i kod lokalnog stanovništva, lokalnih uprava i samouprava, političara, ali i posjetitelja, turista. Cilj nam je u ovoj godini poboljšati informiranost javnosti o važnosti krša za sve nas, i o nužnosti njegove zaštite jer na njemu živi ili o njemu ovisi približno polovica našeg stanovništva!

Više informacija o IYCK možete naći na internetskoj poveznici: http://iyck2021.org/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon