20 MATURANATA IZ VOJVODINE DOLAZI 2021. NA STUDIJ U HRVATSKU

Tekst: Panopticum

Foto: www.hrvatskarijec.rs

Vojvođansko Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) kao i prijašnjih godina pruža potporu mladima iz hrvatske zajednice u Srbiji koji žele studirati u Hrvatskoj. Prema evidenciji HNV-a, na studij u Hrvatsku planira se za sada upisati 20-ak maturanata. Većina ih je iz Subotice i okolice, a jedan učenik je iz Srijemske Mitrovice. Zainteresirani su za sveučilišta u Osijeku i Zagrebu, a na listi želja prednjače profili na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Osijeku i Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, a tu su Poljoprivredni i Filozofski fakultet te Umjetnička akademija u Osijeku i Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu.

Podsjetimo Republika Hrvatska, preko Središnjeg državnog ureda, iz godine u godinu pruža sve veću potporu izvandomovinskim Hrvatima, te su tako uvedene i posebne upisne kvote za studente iz dijaspore, prvo na zagrebačkom, a kasnije i na drugim sveučilištima. Lista posebnih kvota za Hrvate izvan RH očekuje se u travnju 2021., a ukoliko budu na lanjskoj razini, procjenjuje se da bi više od polovice trenutnih kandidata iz Srbije trebalo biti upisano na ovaj način.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon