11. FESTIVAL LAVANDE NA HVARU

Tekst: M. Šamanić

Foto: Pjover

Ovogodišnji festival levande u Velom Grablju na otoku Hvaru u organizaciji Udruge Pjover trajat će dva dana, od 28. do 29. lipnja 2019. godine. Festival promovira kulturnu baštinu otoka Hvara te uz izlaganja autohtonih proizvoda manifestira i brojne druge sadržaje poput izložbi i koncerata. Podsjetimo, Udruga Pjover je osmislila manifestaciju “Festival levande” s nekoliko osnovnih komponenti od edukativne do gospodarske, turističke i kulturne a slavi dugogodišnju tradiciju uzgoja i proizvodnje lavande po kojoj je Hvar desetljećima bio poznat kao „Otok lavande“.

Selo Velo Grablje se nalazi 5 km udaljeno od Brusja, a nastalo je u 14. stoljeću. Oduševljava arhitekturom slikovitih kamenih kuća i dvorišta, a šetnjom kroz njegove uske uličice doživjet ćete dah prošlih vremena. Danas je selo gotovo napušteno, sa jedva 10-ak stalnih žitelja, dok je nekad bilo bogato i napredno mjesto poznato po proizvodnji dobrog vina, maslinova ulja i meda, a proslavilo se kao najveći proizvođač lavandina ulja u Europi.

Kao trag prošlosti navodimo da je “Ruzmarinska zadruga” u Velom Grablju osnovana još daleke 1892.godine, kao prva takova u Hrvatskoj i prva zadruga na otoku Hvaru koju nastavlja današnja “Poljoprivredna zadruga” s tradicijom proizvodnje eteričnih ulja od ružmarina i lavande vrijedna je suvremenog pristupa u osmišljavanju danas potrebite gospodarsko-turističke promidžbe. Naglasak proizvodnje bio je na lavandi budući se prvo u Velom Grablju od 1928. do 1930. godine počinje sustavno uzgajati lavanda i proizvoditi ulje od lavandina, a Velo Grablje postaje najveći proizvođač lavandinog ulja u Dalmaciji. Prvi je na otoku Hvaru počeo uzgoj lavande i proizvodnju ulja od lavandina Bartul Tomičić (1869.-1953.), a najveći proizvođač tog ulja u Dalmaciji šezdesetih godina 20. stoljeća bio je Lorenco Tudor (1894.-1975.) nazvan od engleskih novinara “King of lavanda”. Osim toga, otok Hvar je još u 18. i 19. stoljeću bio poznat i po ružmarinu, koji je i danas jedan od poznatih brendova otoka Hvara.

U nasljeđu te stoljetne tradicije osobito je potrebno i danas poticati i stimulirati u suvremenim uvjetima njihovo uzgajanje, a posebno zbog gospodarsko-turističke potražnje, jednako kao i druge izvorne proizvode s otoka Hvara kao što su med od lavande, zatim ljekovito bilje poput kadulje i vrijesa, te maslinovo ulje, domaću rakiju, autohtona vina i druge otočke proizvode.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon