100 GODINA OD ROĐENJA SLAVKA MARJANCA – OCA MEDVJEDIĆA LEDO

Tekst: dr. Tihomir Marjanac

Foto: Ledo/Duga Film

Prije točno 100 godina, 7. 4. 1922. rodio se pionir crtanog filma, dizajner i speleolog Slavko Marjanac. O njemu se u javnosti malo zna, gotovo ništa, ali neki od njegovih uradaka dio su naše svakodnevice!

PRVI STUDIO ZA CRTANI FILM

Rodio se u Osijeku, i od rane je mladosti pokazivao svoj izniman crtački talent pa se po završetku 2. Svjetskog rata pridružio pionirima stripa u tadašnjem humorističkom časopisu Kerempuh. Kraće vrijeme je crtao stripove za njemačku izdavačku kuću Rolf Kauka, dok se ekipa u redakciji Kerempuha na čelu s Walterom Neugebauerom nije prihvatila novog velikog izazova – izrade prvog crtanog filma u nas – “Veliki miting” na kojem je Slavko Marjanac radio kao animator. Ubrzo su pioniri crtanog filma iz Kerempuha odlučili osnovati prvi studio za crtani film – Duga film, kojem je Slavko Marjanac bio suosnivač. Nažalost, Duga film je potrajao samo godinu dana. Nakon ukidanja studija za crtani film, Slavko Marjanac je iduće 4 godine radio kao crtač na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, da bi se 1957. godine priključio novoosnovanom Zagreb filmu u kojem je bio asistent režije i animator u nizu crtanih filmova, te kao režiser našeg prvog “izvoznog” proizvoda – serije crtanih filmova za američko tržište “Hound for hire”. Posljednji film na kojem je radio kao glavni animator bila je “Vampirija” Dragutina Vunaka iz 1975. godine.

MEDVJEDIĆ LEDO

Osim što je bio suosnivač Duga filma, Slavko Marjanac je osnovao i studije za crtani film u Slavija filmu u Beogradu, Radar filmu u Istanbulu, i u Croatia filmu u Zagrebu, u kojima je radio kao glavni animator. Nažalost, crtani film u to doba nije pružao stalnost zaposlenja i ekonomsku sigurnost, pa su se mnogi autori zbog toga prihvatili i dizajnerskih poslova. Tako je i Slavko Marjanac kao slobodni likovni i filmski umjetnik ubrzo postao tvorac logotipa i likovnog oblikovanja ambalaže za proizvođače mlijeka i sladoleda u Jugoslaviji.

Najpoznatiji dizajnerski “proizvod” Slavka Marjanca su logotip i maskota tvornice sladoleda Ledo, ali i Jamnice, Dukata, Vindije, Somboleda iz Sombora i Eskima iz Sarajeva. Popularni medvjedić Ledo i danas nam se smiješi s ambalaže sladoleda, ali je s godinama malo ostario i izgubio kosu što se lijepo vidi usporedbom s izvornim dizajnom iz 1965. godine. Slavko Marjanac je dizajnirao i druge maskote, npr. Snjeguljicu za sladoled na štapiću, ali i ambalažu za prve sladoledne torte, na primjer Bajku, itd. Kako se bavio i fotografijom, na ambalaži za sladoledne torte i rolade nalazile su se i njegove fotografije sladoleda koje je snimio uz otvoreni prozor po zimskoj noći, kako se sladoled ne bi otopio!

Slavko Marjanac je dizajnirao i kalendare za Ledo ali i druge naručitelje, te sakupljačke sličice o povijesti avijacije i osvajanja svemira za tvornicu žvakaćih guma Favorit iz Nerežišća, i tvornicu sladoleda Ledo. Ilustrirao je i nekoliko knjiga, među kojima je i Medicinska enciklopedija, te rebuse.

AKTIVAN PLANINAR I SPELEOLOG

U slobodno vrijeme je Slavko Marjanac bio aktivan planinar i jedan je od osnivača speleološkog odsjeka Hrvatskog Planinarskog društva Željezničar. Tijekom brojnih speleoloških ekspedicija istraživao je špilje i ponore u Lici i na Velebitu, među kojima se ističe istraživanje Cerovačkih pećina i ponora Puhaljke, a 1950-tih godina vodio je i prva paleontološka istraživanja u špilji Veternici kraj Zagreba. Svoj doprinos speleologiji dao je i kao pokretač, te prvi urednik stručnog časopisa Speleolog.

Slika 1: Osnivači Duga filma

Slika 2: Originalni Ledo iz 1965. godine

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon