10% SVJETSKOG ULOVA RIBE IDE U OTPAD

Slikovni rezultat za ulov ribe

Tekst: D.S.

Foto: S.H.

Oceanografski znanstvenici su u ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine objavili zanimljiv podatak kako svjetske ribarske flote bacaju oko 10 posto ulova natrag u more u “ogromnom rasipanju” jeftine ribe, iako je, kako navode, proteklih godina to krenulo nabolje.

300 STRUČNJAKA U ISTRAŽIVANJU

Na desetljeće dugom, prvom svjetskom istraživanju od 2005. radilo je oko 300 stručnjaka, a ono je pokazalo da je razina odbacivanja ribe i dalje veoma visoka usprkos padu zabilježenom u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Ribe koje su bačene u more većinom su mrtve ili umiru. Gotovo 10 milijuna od sveukupno 100 milijuna tona ribe, koliko se lovilo u proteklom desetljeću, svake godine baca se u more, stoji u istraživanju “More oko nas”, koje su provela sveučilišta British Columbia i Western Australia.

OGROMNO RASIPANJE

Industrijske ribarske flote često u more vraćaju ribu koja je oštećena, bolesna, premala ili neželjene vrste. Primjerice, koča koja ima kvotu samo za lov sjevernoatlantskog bakalara odbacit će sve osliće koje je ulovila u istoj mreži. To predstavlja “ogromno rasipanje”, posebice u vrijeme sve veće potrebe za hranom, tvrde znanstvenici u međunarodnom časopisu „Fish & Fisheries“. Izvještaj pozdravlja pad odbačene ribe s 19 milijuna tona, koliko je taj broj iznosio 1989., što je predstavljalo oko 15 posto od 130 milijuna tona sveukupno ulovljene ribe.

NEKVALITETNA RIBA PROFITABILNIJA

Pad se vjerojatno može pripisati restrikcijama u nekim državama vezano uz bačenu ribu te poboljšanju ribarske opreme. Također, rast cijena ribljeg obroka je zadržavanje riba niskih cijena učinilo profitabilnijim, dodaju znanstvenici u svom posljednjem izvješću.No to se možda dogodilo samo zbog manjka ribe.“Sumnjamo da se pad dogodio jer je pretjerano ribarenje već iscrpilo vrste koje su bile vraćane u more”, ističe glavni autor istraživanja Dirk Zeller s australskog sveučilišta.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon