IZLOŽBA MEDITERRANEA U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL – POVIJESNI PRESJEK DREVNOG SREDOZEMLJA

Tekst: A. Bernard

Foto: HKD

U Galeriji Kortil u Rijeci u srijedu, 14. veljače 2024., otvara se izložba Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Mediterranea – slojeviti presjek drevnog Sredozemlja u organizaciji Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Talijanskog instituta za kulturu i Generalnog Konzulata Italije u Rijeci. Nakon nekoliko inozemnih etapa i nakon što je u siječnju 2024. predstavljena publici u Zagrebu, izložba dolazi u Rijeku, a potom nastavlja svoje putovanje drugim zemljama Mediterana. Izložba je postavljena na hrvatskom i talijanskom jeziku a otvorena je za javnost do 5. ožujka 2024. godine.

Izložba je realizirana u suradnji s Talijanskom svemirskom agencijom (Agenzia Spaziale Italiana ASI), Telespazio/e-GEOS, Fondazione Med-Or (gruppo Leonardo) i Europskom svemirskom agencijom (ESA), a kustosica izložbe je Viviana Panaccia.

Izložba na inovativan i jedinstven način prezentira povijest, ljepotu, narode i mitove morskog kontinenta Mediterana, regije velike povijesne vrijednosti koja u današnje vrijeme, s geografskog, političkog i prometnog aspekta, ponovo dobiva centralnu ulogu.

Snimke Talijanske i Europske svemirske agencije te Telespazio/e-Geos-a, dobivene najnaprednijim tehnologijama, u dijalogu su s drevnim kartama i umjetničkim djelima, te u sintezi kulture, umjetnosti i znanosti između prošlosti i sadašnjosti. Istovremeno, izložba ima za cilj promicanje brenda Made in Italy kroz valorizaciju i integraciju kulturnih i umjetničkih sadržaja s inovacijskim i tehnološkim elementima. Izložba također slavi i povijesno prijateljstvo između Italije i Hrvatske tako snažno ukorijenjeno u njihovoj zajedničkoj pripadnosti mediteranskoj civilizaciji.

Postav izložbe podijeljen je u tri tematska područja; prvi prezentira Povijest zemalja i voda, naroda i kultura, drugi Vegetacije i mirise, a treći Mediteran danas.

Mediterranea predstavlja Sredozemlje u svoj njegovoj složenosti, uključujući njegove ranjivosti te opasnosti koje mu danas prijete. To čini kroz prikaz njegove povijesti putem dosad neobjavljenih satelitskih snimaka, fotografija, video zapisa i site-specific instalacija. Satelitske snimke prikazuju, iz svemirske perspektive, pogled na gradove i luke, raskrižja trgovinskih puteva, kulturne utjecaje kao i na obale bogate usjevima koji simboliziraju Mediteran (masline, smokve, vinova loza), ali koje su istovremeno ugrožene erozijom. Omogućavaju nam i pogled na otoke kao turistička odredišta, a koji su ponekad u nekim davnim vremenima bili mjesta progonstva, dok su danas mjesta na kojima se iskrcavaju migranti. Cijeli jedan dio izložbe posvećen je temi mediteranske vegetacije i njezinih mirisa, dočaravajući način na koji je poljoprivreda modificirala i redizajnirala nove krajolike.

Povijest i suvremenost Mediterana ukazuju na njegovu važnost gdje možemo jasno razabrati kako će ovo izvanredno područje imati centralni značaj i u našoj budućnosti. Te činjenice ukazuju na nužnost hitnog i učinkovitog odgovora na mnoge zajedničke izazove današnjice putem suradnje i pronalaženjem zajedničkih rješenja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon