ZAŠTO NITI JEDNA DRUGA BANKA U HRVATSKOJ OSIM HPB NIJE HTJELA KUPITI SBERBANK?

Tekst: L. Glembay/I. Lovrinović

Foto:  Patrik Macek/Pixsell

Domaća javnost počela je intenzivno propitivati tko je i kako je samo u roku od 48 sati donesena žurna odluka o prodajnoj cijeni i uvjetima prodaje Sberbanke u Hrvatskoj u visini od 71 milijun kuna iako imovina banke prema financijskim knjigama i dostupnim podacima vrijedi oko 11 milijardi kuna. Naime, tom najnovijom odlukom štediše Sberbanke će biti zadovoljne jer im se jamče ukupni depoziti, ali zasad malo tko će propitivati dalje, jer je tako, navodno, naredila Europska središnja banka. U ovom konkretnom slučaju riječ je o tzv. političkom riziku zbog izbijanja rata u kojem je EU uveo sankcije Ruskoj Federaciji. Čini se da u ovom trenutku nikome u Hrvatskoj nije presudno koliko je Sberbank-ovih kredita naplativo ili ne. Na taj način preko noći Sberbank je došla u domaće vlasništvo i to u zemlji u kojoj su se banke nekad, odnosno u vrijeme privatizacije, prodavale za jednu kunu.

Za razliku od stečaja koji podrazumijeva prestanak poslovanja i isplatu osigurane štednje odmah, u slučaju sanacije banka nastavlja s uobičajenim poslovanjem, ali slijedi neovisna procjena vrijednosti imovine koja uključuje i moguću promjenu vlasničke strukture banke. Hitno oformljenu sanacijsku upravu Sberbank d.d. u Hrvatskoj čine predsjednik Paško Rakić i Boris Bekavac kao član Uprave.

Nadalje, hrvatska javnost ostala je uskraćena i na važno pitanje zašto nijedna druga privatna banka u Hrvatskoj osim Hrvatske poštanske banke (HPB) nije htjela kupiti Sberbank? Osim toga, javnost je ostala bez odgovora i na pitanje kome će novac temeljem kupoprodajnog ugovora biti isplaćen obzirom na vlasništvo nad Sberbank-om u Hrvatskoj.

Sberbank je bila osma banka po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu a u Republici Hrvatskoj prisutna je od 1997. godine a od 2013. godine posluje pod sadašnjim imenom Sberbank d.d. Ruska banka koju je preuzela HPB širom Hrvatske imala je 30 poslovnica.

Podsjetimo, Sberbank u Hrvatskoj je nedavno kupio srbijanski kralj šećera Miodrag Kostić ali do sada nije dobio odobrenje regulatora za preuzimanje. Međutim, Kostić je istog dana kada je hrvatska Sberbank prodana HPB-u preuzeo Sberbank u Srbiji. Slučajno ili ne, ovom nesvakidašnjom podudarnošću ostavljeno je veliko otvoreno pitanje tko upravlja financijskim odlukama koji se upravo događaju u Zagrebu. Mogli bismo ovom prilikom zaključiti kako neke “sanacije” poput Sberbank idu preko noći dok stečajevi i sanacije drugih banaka u Hrvatskoj traju gotovo 20 godina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon