VLADIMIR BERMANEC 1955.-2021.

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: ProGEO

O Vladimiru Bermancu se može mnogo pisati. Svatko tko ga je poznavao, kao prijatelj, kolega, suradnik ili student, doživio ga je na svoj način. I svaki od tih doživljaja je nepotpun, i subjektivan. Drugačije niti ne može biti.

GEOLOG, MINERALOG, PRIRODOSLOVAC, SVEUČILIŠNI PROFESOR, AKADEMIK

Vladimir ili Vlado, Vladek kako smo ga zvali, u školskim danima se bavio astronomijom na Zagrebačkoj zvjezdarnici. Ljubav prema astronomiji ga nikada nije napustila, pa joj je ostao vjeran i u kasnijoj dobi. Zanimao se za mineralni sastav meteorita, ali i evoluciju planeta o čemu je održao nekoliko javnih predavanja, a posljednje je bilo ove godine na zagrebačkom Festivalu znanosti (“Evolucija planeta Zemlje prije života” koje možete pogledati na poveznici: http://www.festivalznanosti.hr/2021/zagreb/?eventId=1594).

Za studija bavio se i speleologijom pa je višekratno posjećivao teško dostupne kanale u špilji Veternici kraj Zagreba, na primjer Kanal 10 dvorana u sklopu Velebitaškog kanala, Kristalni rov i druge, i već tada je istraživao kristale kalcita ali i piroklastične stijene u Veternici.

AMBASADOR HRVATSKE GEOLOGIJE

Već na 3. godini studija organizirao je (kao student!) 10-dnevni studijski posjet geološkim lokalitetima i rudnicima na Kosovu i u Makedoniji, na kojem su mu se pridružili studenti i nastavnici Geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Od tada je u njemu plamtila ljubav prema Makedoniji koju je posjetio u mnogo navrata, i u kojoj je nažalost i umro, u Ohridu kojeg je jako volio. Ljubav prema terenskom radu, istraživanju na licu mjesta, nastavila se i kasnije pa je vodio mnoge studijske i studentske ekskurzije, često na vrlo egzotične terene. S nekolicinom kolega posjetio je i vulkan Etnu na Siciliji, a kasnije i nekoliko vulkana u Latinskoj Americi. Putovao je mnogo i često; od Galapagosa, Namibije, Brazila, Čilea pa do Indonezije. U pravom smislu te riječi bio je ambasador naše geologije i Zagrebačkog sveučilišta.

Od studentskih dana bio je naklonjen multidisciplinarnom pristupu geološkim istraživanjima, što se kasnije manifestiralo suradnjom s paleontolozima i biolozima. Bio je sve samo ne fah idiot, i od širine njegovih pogleda i znanja ne jednom su se sugovornici mogli zapitati koje je uopće on struke? Slobodno se može reći da je Vlado Bermanec bio pravi prirodoslovac staroga kova. Stalno je tražio novo, preispitivao dogme, i trudio se nadahnuti sve oko sebe za trnoviti put istraživača.

Vlado Bermanec nije bio samo izvrstan znanstvenik, sveučilišni nastavnik, terenski istraživač, nego je obnašao i mnoge odgovorne funkcije na svom matičnom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, pa je bio prodekan, pročelnik Geološkog odsjeka, predstojnik Mineraloško-petrografskog zavoda, mentor mnogim studentima, te predsjednik Odbora za znanost i međunarodnu suradnju i predsjednik Povjerenstva za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i  predsjednik Odbora za geokemiju HAZU, a od 2012. godine bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

PREDAVAO NA INDONEZIJSKIM SVEUČILIŠTIMA

Na kraju svoje nastavničke karijere na zagrebačkom PMF-u, prihvatio se predavanja na Metalurškom fakultetu u Sisku i Građevinskom fakultetu u Osijeku, a planirao je i ojačati suradnju sa sveučilištima u Indoneziji. Zadnja međunarodna predavanja održao je ovog ljeta za sveučilišta Yogyakarta na Javi i Manado na Sulawesiju u Indoneziji kao prvi korak u uspostavi novih sadržaja na tamošnjim studijima geologije. Bio je pun planova za budućnost, a naš zadnji zajednički obilazak terena bio je ovog proljeća u Mečenčanima i okolici Petrinje gdje smo istraživali učinke petrinjskog potresa.

Njegovom preranom smrću geologija i hrvatska znanost, pa i Sveučilište u Zagrebu izgubili su predanog znanstvenika, vizionara i promicatelja znanosti. Pamtit ćemo ga i po uđbenicima iz mineralogije, doprinosu mineralogiji i kao osebujnog nastavnika. Njegovi najbliži suradnici i prijatelji pamtit će njegov vedar duh i zapanjujući entuzijazam.

Slika 1) Prof. Vladimir Bermanec na on-line predavanju o planetarnoj evoluciji

Slika 2) Prof. Vladimir Bermanec u pukotini nastaloj prilikom petrinjskog potresa

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon