UTOPIJA OD 4 RADNA DANA

Tekst: S. Kapetanović

Foto: LQ

Njemačka se odlučila na eksperimentiranje u ekonomiji uvođenjem četverodnevnog radnog tjedna. Naši apologeti svega što dolazi izvana likuju od oduševljenja. To će kao podići radni elan, povećati zadovoljstvo radnika, i da ne nabrajam dalje.

SKUPE GREŠKE

O tom se eksperimentu treba ozbiljno zamisliti. Znači li to da se u 4 radna dana može uspješno i kvalitetno napraviti posao za koji je do nedavno trebalo 5 dana? Ako je tako, nameće se zaključak da su zaposlenici jedan dan tjedno zabušavali. Možda i jesu po onoj našoj da nas ne mogu tako malo platiti koliko malo mi možemo raditi. No, ne bih se s time mogao složiti, jer je to čista sabotaža. Iz osobnog iskustva znam da se posao predviđen za 5 dana ne može kvalitetno napraviti u samo 4, jer je u startu to trebao biti posao za 6 ili 7 elegantnih radnih dana s pauzama, pa ga je poslodavac “komprimirao”. Greške u radu su skupe, a redovito su posljedica umora.

SLOBODNA SUBOTA

Skraćivanje radnog tjedna (oslobađanjem subote) već je jednom rezultiralo produžavanjem radnog dana kako bi se nadoknadio manjak radnih sati. Kako bi to sada moglo izgledati? Na primjer, moglo bi se dogoditi da se zaposlenicima uskrati dnevni odmor, takozvana pauza, pa da moraju raditi punih 8 sati bez prekida, ili duže ako radnik koristi pauzu i odlaske na wc, što se već danas u nekim tvrtkama kontrolira i bilježi. To sigurno ne bi pridonijelo njihovom zadovoljstvu. Također, moglo bi se dogoditi da za manji broj određenih sati zaposlenici budu i manje plaćeni, što je svakako u interesu poslodavaca. Niti to ne može biti u interesu radnika. Možda bi radnici htjeli raditi prekovremeno pa da budu bolje plaćeni, ali hoće li to biti u skladu sa skraćenim radnim tjednom?

DOBRE PREMISE – LOŠ REZULTAT

Nitko, za sada, nije postavio pitanje kako bi se to odrazilo na brzinu rada, proizvodnost. Ako u proizvodnji nekog automobila treba x radnih sati, a mi rad skratimo za recimo 20%, za toliko će se smanjiti i proizvodnja. Prihvatljivo? Sigurno da ne. To bi se dramatično odrazilo na prihodima tvrtke. Za očekivati je da će industrija proizvodnju preseliti u prekomorske zemlje gdje se radi 6 ili 7 dana u tjednu i za nižu nadnicu, pa će Europski radnici zauvijek ostati bez posla i prihoda, a država bez dobiti iz poreza.

Svaki eksperiment može dokazati da su premise bile dobre, ili loše, i da je rezultat u konačnici dobar ili loš. Danas je društveno i etički neprihvatljivo eksperimentiranje na miševima i štakorima, ali kako je s ljudima?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon