UOČEN POREMEĆAJ MENTALNOG ZDRAVLJA MEĐU AMERIČKIM ADOLESCENTIMA

Tekst: NYT/Panopticum

Foto: Penn Medicine

Kako navodi New York Times od 8. svibnja 2022. mentalni poremećaji američkih adolescenata u porastu su zbog smanjivanja broja zdravstvenih ustanova. Prema najnovijem istraživanju američke savezne vlade, broj  ustanova za liječenje osoba mlađih od 18 godina na nacionalnoj razini pao je u 2020. godini na 592 s 848, koliko ih je bilo 2012. godine, što predstavlja pad od 30 posto.

Kako nadalje izvješćuje New York Times, poremećaji mentalnog zdravlja rastu među američkim adolescentima dok medicinski sustav ne uspjeva pratiti korak s nastalim problemom, a opcije za bolničko i intenzivno izvanbolničko psihijatrijsko liječenje naglo je erodiralo.

U 2019. godini, 13 posto adolescenata izjavilo je da su imali veliku depresivnu epizodu, što je porast od 60 posto u odnosu na 2007. godinu. Osim toga, stope samoubojstava, stabilne od 2000. do 2007. godine, skočile su za gotovo 60 posto do 2018., prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, pad je dijelom rezultat dobronamjernih promjena politike koje nisu predvidjele porast broja slučajeva mentalnog zdravlja. Naime, pravila socijalnog distanciranja i nedostatak radne snage tijekom pandemije korone eliminirali su dodatne centre za liječenje i broj bolničkih kreveta.

U nedostatku te opcije, hitne službe su preuzele funkciju specijaliziranih bolničkih ustanova. Nedavno istraživanje provedeno u 88 pedijatrijskih bolnica diljem SAD pokazalo je da čak njih 87 redovito prima djecu i adolescente tijekom noći u neadekvatnim prostorima u tzv. “emergency rooms”.

Prema Zajedničkoj komisiji, neprofitnoj organizaciji koja pomaže u SAD u određivanju nacionalne zdravstvene politike, adolescenti koji dolaze u hitne službe iz razloga mentalnog zdravlja ne bi trebali ostati tamo duže od četiri sata, jer produženo zadržavanje i boravak u neadekvatnim prostorima može ugroziti sigurnost ostalih pacijenata, odgoditi njihovo liječenje i preusmjeriti medicinske resurse sa drugih hitnih slučajeva.

Međutim, u 2021. godini prosječni adolescent koji je boravio u takvim hitnim ustanovama, primjerice u Bostonskoj dječjoj bolnici, proveo je tamo dugih devet dana čekajući na bolnički krevet, u odnosu na tri i pol dana, koliko je prosječno boravio u 2019. godini. Nadalje, u dječjoj bolnici u gradu Aurora u Coloradu 2021. godine prosječno čekanje je bilo osam dana, a u dječjem medicinskom centru u Hartfordu, glavnom gradu savezne države Connecticut, iznosilo je šest dana, dodaje se u izvješću.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon