UN I BORBA PROTIV ZLOUPORABE DROGA

Tekst: B. D.

Foto: N1/UN

Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja “Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama” želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga u društvu i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – društvo slobodno od droga.

STABILAN TREND KONZUMACIJE U HRVATSKOJ

Preliminarni rezultati anketnog istraživanja provedenog 2019. godine u Hrvatskoj pokazuju stabilan trend konzumacije ilegalnih droga kod populacije od 15-64 godine te blagi porast njihove konzumacije među populacijom od 15-34 godine u odnosu na prošli val istraživanja. Najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj je kanabis – 19 posto osoba od 15-64 godine konzumiralo ju je barem jednom u životu, dok je 8 posto konzumiralo zadnjih godinu dana. Što se tiče populacije od 15-34 godine, 33 posto njih je probalo kanabis barem jednom u životu, a 18 posto zadnjih godinu dana. Druga najčešće konzumirana ilegalna droga među populacijom 15-34 bio je kokain, za razliku od prošlog vala istraživanja iz 2015. godine kada su na drugom mjestu bili amfetamini. Republika Hrvatska nastavlja s aktivnostima usmjerenim na unaprjeđenje kvalitete programa prevencije ovisnosti, započetim 2011. godine.

ZAGREB PRVI PO POTROŠNJI AMFETAMINA I ECSTASYA

Grad Zagreb je sudjelovalo u praćenju otpadnih voda u okviru međunarodne studije provedene u sklopu COST projekta. Na području grada Zagreba dnevno se troši 395.6 miligrama (2018. – 234.5 miligrama) kokaina na 1000 stanovnika što je tri puta više kokaina nego prije pet godina. Zagreb je među prvih dvadesetak gradova kad je riječ o dnevnoj potrošnji amfetamina i ecstasya (145.7 mg amfetamina, 36.5 mg ecstasya).

POVEĆANA NABAVA I STVARANJE ZALIHA DROGE ZBOG KORONE

Nestabilnost izazvana epidemijom COVID-19 dovela je do ubrzane prilagodljivosti okruženja vezanog za kriminalne aktivnosti. “Darkweb” tržište droga, socijalne mreže i aplikacije dobile su veću ulogu u osiguravanju dostave droga do konzumenata. Konzumenti kanabisa, od straha zbog nedostatka, počeli su ga kupovati u većim količinama što je dovelo do njegovih sniženih maloprodajnih cijena, ali i veće domaće proizvodnje kanabisa.

VEĆA POTRAŽNJA ZA SINTETSKIM DROGAMA

Zabilježeno je povećanje cijena te smanjenje čistoće kokaina, krijumčarenje pomorskim putem se nastavlja, dok se ono zračnim putem iz razumljivih razloga drastično smanjilo. Povećana je potražnja za sintetskim drogama kao što su amfetamini, dok je uslijed otkazivanja koncerata i glazbenih festivala primijećena smanjena konzumacija MDMA.

KOKAIN I KANABIS GLAVNE DROGE U EU

U Europi najčešće konzumirana ilegalna droga je kanabis, čije se maloprodajno tržište procjenjuje na 11.6 milijardi eura, dok je drugi po redu kokain s procijenjenim maloprodajnim tržištem od 9.1 milijardi eura. Protekle godine 25 milijuna Europljana u dobi od 15 do 64 godine konzumiralo je kanabis, dok je oko 4 milijuna Europljana protekle godine konzumiralo kokain. Heroin, drogu s dugoročno najrazornijim posljedicama po pojedinca i društvo, konzumira oko 1,3 milijuna Europljana, a većina heroina potječe iz Afganistana, Irana i Pakistana. Prevencija uporabe droga i problema povezanih s drogama među mladima ključan je cilj politike i jedan od stupova Europske strategije o drogama za period od 2013. do 2020. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon