U ZAGREBU ODRŽAN OKRUGLI STOL O UNAPREĐENJU KVALITETE ŽIVOTA STARIJIH OSOBA

Tekst: N. Gotal

Foto GDCK Zagreb

U Zagrebu je u utorak, 26. rujna 2023. održan drugi po redu okrugli stol pod nazivom „Razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u Gradu Zagrebu – iskustva i izazovi II“ u sklopu 265 tisuća eura vrijednog EU projekta kojeg Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom

Nakon prvog, posvećenog osobama s invaliditetom, na današnjem okruglom stolu govorilo se o unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba kroz razvijanje socijalnih usluga te o iskustvima i izazovima u ovom području.

U uvodnom obraćanju, domaćin konferencije i ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava izrazio je zadovoljstvo što zagrebački Crveni križ i Grad Zagreb zajednički rade na ovom hvalevrijednom projektu s obzirom na to da naše stanovništvo postaje sve starije i da će ovakve usluge biti sve potrebnije.

Grad Zagreb predvodnik je u području socijalnog planiranja koje uključuje mnogobrojne strateške dokumente kojima je cilj unaprjeđenje kvalitete života Zagrepčana. Zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić predstavila je Zagrebačku strategiju za unaprjeđenje kvalitete života osoba starije životne dobi za razdoblje od 2020. do 2024. godine.Napomenula je kako Grad Zagreb, Crveni križ i organizacije civilnog društva šire usluge usmjerene prema osobama starije životne dobi jer postoji svijest da sve više starimo i kao Grad i kao nacija.

Ravnateljica Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb Ljiljana Vrbić prezentirala je iskustva Doma u provedbi programa podrške za starije osobe u lokalnoj zajednici. Istaknula je suradnju s Crvenim križempri dostavi obroka korisnicima, osvrnuvši se posebno na razdoblje pandemije.

Koordinatorica EU projekta „U vlastitom dnevnom boravku“ Crvenog križa Zagreb Valentina Vujić upoznala je prisutne snačinom organizacije i pružanja usluge pomoći u kući te iskustvimau okviru Projekta te je predstavila podlogu programa za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga. Crveni križ Zagreb do sada je uslugu pomoći u kući provodio u sklopu tri projekta, a iskustva pokazuju da postoji itekako veliki interes i potreba za daljnjim pružanjem ovakve usluge.

Crveni križ Zagreb prijavljuje se te će se i u budućnosti prijavljivati na ovakve vrste projektnih natječaja, posebno s obzirom na činjenicu da u usporedbi s europskim zemljama Hrvatska spada među one s najstarijom populacijom te se nalazi u skupini od deset europskih zemalja s najvećim udjelom starijih osoba u ukupnom stanovništvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon