U SVIJETU DRASTIČNO OPADA BROJNOST SLATKOVODNIH VRSTA

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: Ribočuvarska služba

U nedavno objavljenom izvješću berlinskog Leibnizova instituta navodi se kako je populacija slatkovodnih životinjskih vrsta drastično pala u posljednjih 40 godina.  Naime, broj pripadnika vrsta koje teže više od 30 kilograma pao je za čak 88 posto od 1970. do 2012. godine, napisali su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Global Change Biology. To uključuje slatkovodne dupine, dabrove, krokodile, velike kornjače i jesetre. Znanstvenici naglašavaju da brojnost velikih slatkovodnih životinja opada dvostruko brže od broja kralježnjaka na kopnu i moru. “Rezultati su alarmantni i potvrđuju strahove znanstvenika koji proučavaju slatkovodnu bioraznolikost”, rekla je vodeća autorica studije Sonja Jaehnig. “Velike riblje vrste poput jesetra, lososa i somova posebno su ugrožene, jer ih je 94 posto manje, a slijede gmazovi sa 72 posto”, dalje navodi znanstvenica Jaehnig. Razlozi leže u pretjeranom izlovu i uništenju njihovih prirodnih staništa.

Znanstvenici također u objavljenoj studiji ističu da se diljem svijeta trenutačno planira izgradnja 800 brana u područjima koja su iznimno biološki raznolika, poput onih u Amazoniji, području rijeka Konga, Mekonga i Gangesa, a brane sprečavaju slatkovodne vrste u nastojanju da dođu do hrane i mrijestilišta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon