U ČAKOVCU O MERDIJANIMA, TONJENJU VENECIJE I UNESCO KNJIZI

Tekst: Hrvoje Dečak

Foto: Marina Čalogović

Novi broj časopisa Meridijani, cijela izdavačka kuća i jedno od njenih najnovijih izdanja, knjiga UNESCO – Vodič kroz svjetsku baštinu, predstavljeni su u novom, multimedijalnom muzeju (nematerijalne!) baštine – Riznici Međimurja

Zašto tone Venecija i kako ju pokušavaju spasiti, što donosi novi, 220. broj časopisa Meridijani za ožujak i travanj, te UNESCO i istoimena nova knjiga u izdanju Meridijana bile su teme promocije u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja u Čakovcu.

O tome su pred oduševljenom publikom u petak, 11. ožujka 2022. govorili Petra Somek, urednica i direktorica Meridijana, Hrvoje Dečak, novinar i pomoćnik urednice u toj izdavačkoj kući, te prof. dr. sc. Tihomir Marjanac, geolog i stalni, dugogodišnji suradnik Meridijana koji je i autor članka o Veneciji u novom broju časopisa, a za svoje osebujno izlaganje zaradio je najveći pljesak. Sjajan domaćin bila je Maja Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja!

Iako mislimo da o Veneciji znamo gotovo sve, živopisno predavanje profesora Marjanca otkrilo je publici mnoge nepoznate detalje: od toga zašto je i kako građena na otočiću usred lagune, jesu li trupci na kojima stoji zaista s Velebita, kako to da su i danas čvrsti, zašto Veneciju neprekidno i sve češće ugrožava more svojim poplavama (najgora je bila 1966. kad se more podiglo gotovo dva metra!), kojim je ljudskim postupcima u 20. stoljeću grad dodatno snažno ugrožen te kojim se tehnikama dosad pokušavalo spasiti grad, a koji se projekt predlaže – gotovo u sferi znanstvene fantastike. Svi odgovori na ta pitanja mogu se pročitati u novim Meridijanima.

Petra Somek, povjesničarka umjetnosti i etnologinja, predstavila je knjigu “UNESCO – Vodič kroz svjetsku baštinu” u izdanju Meridijana, koja uz brojne sjajne fotografije donosi kratak opis svih zaštićenih znamenitosti svijeta. Uz prikaz povijesti te svjetske organizacije Petra je osobito istaknula hrvatske lokalitete pod zaštitom UNESCO-a te nekoliko njih iz svijeta, po svom izboru: Taj Mahal, Abu Simbel, Grand Canyon, Uskršnji otok, Alhambru u Granadi, neobičan Biskajski most i jednu od najnovijih po uvrštenju na listu – japanske divovske tumule (grobne humke) u obliku ključanice – tzv. kofungune Mozu i Furuichi kod Osake. Na kraju je pokazala svoju “imenjakinju”, jordansku Petru, koju bi žarko željela posjetiti.

Hrvoje Dečak predstavio je cijelu izdavačku kuću Meridijane, specijaliziranu za geografska i povijesna izdanja, te novi broj istoimenog časopisa. Meridijani postoje od 1994. godine, a utemeljitelji su akademik Dragutin Feletar, geograf, koji je njezin glavni urednik i također je bio na promociji, te Petra Somek, njegova kći. U obiteljski posao uključen je i Petrin brat, dr. sc. Petar Feletar, prometni geograf i docent na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, a sve češće piše i surađuje i Petrina kći Klara, studentica geografije. Meridijani su dosad izdali više od 600 naslova, a izdaju također školske i sveučilišne udžbenike geografije i povijesti, brojne monografije i druge knjige, te tri znanstvena časopisa – Podravinu, Ekonomsku i ekohistoriju i Donjomeđimurski zbornik. Redovito su prisutni na Interliberu i drugim sajmovima.

Kroz teme novog broja Meridijana publiku je proveo Hrvoje Dečak, Glavna tema ovog broja su Egipatske piramide iz pera putopisca Jurice Galića Juke, a glavna hrvatska tema je lani otvorena Riznica Međimurja čija je autorica Petra Somek uz asistenciju H. Dečaka. To je novi dio Muzeja Međimurja Čakovec u Starom gradu Zrinskih, a na najsuvremeniji, multimedijalni način prikazuje nematerijalnu baštinu ove regije – govore, popevke, običaje, slamnatu masku za cijelo tijelo –  pikača, pa sve do ljudskih lutaka u podrumima (bivšim tamnicama sve do 1950-ih) – slavnim ličnostima, hrvatskim i osmanskim vojnicima, „vješticama“… U Riznici je i legendarni čakovečki zmaj, pozoj, koji se miče kad ga dotaknete… Za okrijepu su sjajni caffe bar Bedem i restoran Stari grad.

U novom broju Meridijana su i teme o životu u La Pazu na 3658 metara i njegovu nesvakidašnjem javnom gradskom prijevozu, ronjenju oko koraljnih grebena malezinskog otoka Sipadana, NP-u Congaree u SAD-u kojeg je specifično prirodno okruženje spasilo od eksploatacije, Solunu čije tajne otkriva naš operni prvak Armando Puklavec koji tamo često nastupa, tajnama omiških gusarskih utvrda, futurističkoj zgradi muzeja kinematografije Pathe u Parizu koja izgleda poput kita, broda ili školjke, novoj Danskoj nacionalnoj knjižnici u Kopenhagenu koju zbog izgleda zovu Crni dijamant, zagonetnim bunarima Rajčica u općini Klis, grčkom otoku Ikariji o kojem doznajemo tajnu dugovječnosti njegovih stanovnika (svaki treći doživi barem 90 godina) ali i nevjerojatan način na koji su preživjeli napade gusara…

Tu je i fotopriča sa sjajnim snimkama iz nacionalnih parkova SAD-a, prikaz života Varaždinca Ferdinanda Konšćaka, isusovca i istraživača iz 18. stoljeća kojeg osobito slave u Meksiku (doznajte zašto!) te intervjui s dr. sc. Klementinom Batinom i Pawełom Włodarczykom: prvi o bogatoj zbirci etnoloških zapisa koju pretočuju u knjige u Odsjeku za etnologiju HAZU (ali i o Ekomuzeju Bistra koji treba biti otvoren dogodine) a drugi o počasnom konzulu Hrvatske u Krakovu i parku Mala Hrvatska kojeg je tamo uredio.

Časopis Meridijani izlazi pet puta godišnje na po 128 stranica, a distribuira se pretplatom (150 kuna godišnje) te u knjižarama Školske knjige i Alfe. Na ovaj popularno-edukativan časopis, koji je samo lani dobio dvije prestižne nagrade Velebitska degenija i nagradu Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca FIJET Croatia, može se pretplatiti ili naručiti sva izdanja kuće Meridijani radnim danom od 9 do 17 sati na telefon 01-3362-367, na mob 098-263-534 ili na e-mail  [email protected].

Slika: Petra Somek predstavlja novu knjigu o svjetskoj baštini pod zaštitom UNESCO-a

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon