U BLATU NA KORČULI ODRŽANA TERENSKA NASTAVA O MOGUĆNOSTIMA ULAGANJA U POLJOPRIVREDU

Tekst: F. R.

Foto: A. H.

S početkom 2023. godine u RH započinje provedba Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, ukupno vrijednog 3,75 milijardi EUR-a koji u sebi objedinjuje potpore izravnim plaćanjima (1,87 milijardi EUR-a), potpore ruralnom razvoju (1,81 milijarda EUR) te potpore sektorskim intervencijama ukupno vrijednim 62,5 milijuna EUR-a. Povodom toga je krajem mjeseca prosinca prošle godine u organizaciji Općine Blato i Blatske razvojne agencije d.o.o. održana terenska nastava s radionicama na kojima su predstavljene mogućnosti financiranja ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj u nadolazećem razdoblju te predavanje o ulozi marketinga u poboljšanju trženja maslinovog ulja.

Otok Korčula, konkretno otočko naselje Blato, ima dosta pozitivnih primjera u korištenju EU sredstava, a pogotovo je zanimljiv podatak kako većinu projekata OPG-eovi na otoku pripremaju samostalno, odnosno uz minimalnu pomoć konzultanata.

Zainteresiranoj korčulanskoj javnosti predstavljene su buduće Intervencije iz NSP te promjene unutar najzanimljivijih mjera, onih za mlade poljoprivrednike, te onoj za mala poljoprivredna gospodarstva. Malim poljoprivrednicima tako potpora u 2023. godini raste s dosadašnjih 15.000 EUR-a na maksimalno 30.000 EUR-a, uz udio sufinanciranja od 85%, dok se za mlade poljoprivrednike potpora podiže na 75.000 EUR-a, uz uvjet da su OPG preuzeli ili osnovali unatrag 5 godina od trenutka prijave na natječaj. Do sada je taj rok bio 2 godine.

Također, održano je zanimljivo predavanje na temu trženja maslinovih ulja, s detaljnom politiku kvalitete na području cijele EU. Naime, u današnjim prilikama sve više osjeća potreba za snažnom promocijom domaćih proizvoda koje putem prepoznatljivih znakova želimo izdvojiti od ostalih proizvoda na tržištu. Brojni otočki proizvodi su različitim oznakama zaštićeni EU oznakama, tako i Korčulansko maslinovo ulje, te Lumblija koju su sudionici predavanja imali priliku i degustirati, a koja je dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla te tako postala 38. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU.

Održana radionica u sklopu terenskih predavanja je tek prva u nizu sličnih koje će se organizirati u Blatu na otoku Korčuli, i to već od proljeća 2023., kada krene i raspisivanje natječaja iz novog Strateškog plana ZPP-a koji će biti prilika za razvoj Blata i blatske poljoprivrede i poduzetništva.

Podsjetimo, tijekom povijesti Blato je oduvijek bilo orijentirano na proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, poglavito vina, kao najznačajnijeg proizvoda te proizvodnji maslinovog ulja, rogača i smokve. Početkom 20. stoljeća Blato samo za izvoz proizvodi preko 1000 vagona vina i 30 vagona maslinovog ulja.

Blato je najstarije naselje na otoku Korčuli a u prošlosti je po broju stanovnika bilo i najbrojnije mjesto na svim hrvatskim otocima. Danas cijeli otok Korčula broji oko 14,5 tisuća stanovnika te je drugi otok u Hrvatskoj po broju stanovnika, nakon otoka Krka, koji prema posljednjem popisu stanovnika broji 20 tisuća žitelja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon