ŠTRAJK U ŠKOLAMA SE NASTAVLJA – JE LI HRVATSKA POSTALA TAOCEM ANDREJA PLENKOVIĆA?

Tekst: Panopticum

Foto: HRT/RTL

Sindikati obrazovanja su u petak, 29. studenog 2019. izvjestili javnost kako je ponuda Vlade premijera Andreja Plenkovića odbijena velikom većinom u osnovnim i srednjim školama RH, tako da se štrajk u hrvatskim školama nastavlja. Naime, nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju. Podatke o rezultatima glasovanja prosvjetnih radnika prezentirali su Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Kako su naglasili sindikalisti, razlog odbijanja ponude Vlade ne leži u visini plaća već u nerazumijevanju Vlade da ispravi nepravilnosti u obrazovnom sustavu podizanjem koeficijenata svih zaposlenih.

Nakon održanog dvodnevnog političkog maskenbala pod nazivom “24. izborni kongres Europske pučke stranke”, a koji je organiziran u zagrebačkoj Areni i koji je u svojoj konačnici imao za cilj samopromociju predsjednika HDZ-a i njegove samozatajne asistentice, građani Hrvatske sve su više zabrinuti za nastalom situacijom u hrvatskom školstvu, upirući negativne komentare prema osobi koja već više od mjesec dana ne nalazi rješenje za nastalu situaciju. Pritom ministar financija RH, Zdravko Marić u posljednjim izjavama navodi iznos od cca 300 milijuna kuna, koliko se ukupno traži da bi se prosvjetari doveli u ravnopravan položaj s ostalim djelatnicima javnog sektora, te je ponudio linearno povećanje svima u istom tom javnom sektoru, što je svojevrsna zamka koja će opet u pat poziciju dovesti prosvjetare, koji će u tom slučaju još više zaostajati, dok će se istovremeno za tu mjeru u proračunu morati iznaći dodatnih milijardu kuna.

Slučajno ili ne, istovremeno hrvatska javnost svjedoči suspektnoj financijskoj pomoći elitnom dijelu Plenkovićevog okruženja poput potihog podizanja koeficijenata zaposlenicima u MVEP-u ili dodjeli 250 milijuna kuna državne pomoći praktično bankrotiranoj Croatia Airlines (CA). Dakle, za nekoliko stotina zaposlenika u CA država s Plenkovićem na čelu iznašla je mogućnost pronalaska financijske pomoći dok za gotovo 80 tisuća učitelja i profesora u sustavu obrazovanja Republike Hrvatske to nije moguće. Dakle, da parafraziramo izjavu premijera Plenkovića odaslanu s posljednjeg stranačkog sabora HDZ-a u kojoj on ističe da stranka ne smije postati zarobljenik jedne osobe već voditi računa o tome da su stranački i državni interesi iznad interesa svakog pojedinca, zaključili bismo da su nastalom situacijom u hrvatskom školstvu upravo građani RH i njihova djeca postali taocem Andreja Plenkovića.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon