SATELITSKIM SNIMKAMA UTVRĐENA VEĆA NADMORSKA VISINA VULKANA ETNA

Tekst: Panopticum

Foto: INGV

Prema posljednjem službenom priopćenju talijanskog Instituta za vulkanologiju (INGV) pojačana aktivnost Etne, čiji planinski obrisi dominiraju istočnim dijelom Sicilije, odnosno grada Catanie u čijoj se neposrednoj blizini nalazi, rezultirala je time da je vulkan ‘porastao’ za nekoliko metara, pa je danas visok 3.357 metara. Naime, aktivnost Etne tijekom 2021. godine rezultirala je nakupljanjem većih količina piroklastičnog materijala i slojeva lave na konusu jugoistočnog kratera, najmlađeg i najaktivnijeg od četiriju kratera na vrhu Etne, što je dovelo do znatne transformacije obrisa vulkana. Podaci su dobiveni zahvaljujući analizi satelitskih snimaka satelita Pléiades, snimljenima u srpnju 2021. u sklopu međunarodnog projekta “Geohazard Supersites and Natural Laboratories”, što je omogućilo ažuriranje digitalnog modela Etne.

Podsjetimo, od 1980. godine vrh vulkana nalazio se na sjeveroistočnom krateru, koji je nakon eruptivnih aktivnosti u rujnu 1980. i veljači 1981. dosegao maksimalnu visinu od 3.350 metara. Etna je tada izgubila na nadmorskoj visini nekoliko metara zbog aktiviranja klizišta na rubovima kratera te se 2018. godine ‘smanjila’ na 3.326 metara. S površinom od 1.250 km2, Etna je najviši aktivni vulkan u Europi, a česte erupcije traju zadnjih 500 tisuća godina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon