PROF. HRVOJE PETRIĆ IMENOVAN U UPRAVNO VIJEĆE ASIAN ASSOCIATION FOR ENVIRONMENTAL HISTORY


Tekst: Panopticum

Foto: AEAEH

Na sedmoj konferenciji o povijesti okoliša istočne Azije pod nazivom „Višestruke krize i azijski antropocen: klimatske, ekološke i (post)kolonijalne perspektive“ u Daejeonu, u Južnoj Koreji, a koja je održana od 16. lipnja do 2. srpnja 2023. godine, odlučeno je da se Association for East Asian Environmental History (Udruženje za istočnoazijsku povijest okoliša) preustroji kao Asian Association for Environmental History (Azijsko udruženja za povijest okoliša/ekohistoriju).

Povjesničar Hrvoje Petrić iz Koprivnice je nakon spomenute konferencije imenovan za jednog od dvanaest članova upravnog odbora Azijskog udruženja za ekohistoriju. To predstavlja priznanje za hrvatsku historiografiju, ali i omogućuje njeno otvaranje prema azijskim historiografijama. Također, prof. Petrić je na spomenutoj konferenciji održao predavanje o antropocenu na primjeru otočja Brijuni.

Podsjetimo, prof. Petrić je predsjednik Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju te urednik časopisa „Ekonomska i ekohistorija“, a u dva navrata je bio u upravnom odboru Europskog udruženja za povijest okoliša (2015.-2017. i 2017.-2019.), a ujedno je i predstojnik Katedre za povijest Sredozemlja, Srednje i Jugoistočne Europe Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na konferenciji u Daejeonu je razmatrano kako su dugoročne klimatske promjene, pandemija COVID-19, aktualni ratovi i globalna ekonomska recesija doveli živote ljudi i neljudskih entiteta u egzistencijalnu prijetnju.

Uvjeti života na planetu ozbiljno su ugroženi zbog višestrukih kriza, od kojih je velik dio uzrokovalo čovječanstvo. Koncept antropocena potvrđuje da čovječanstvo intenzivno mijenja naš planet. Razmišljanje o planetarnim krizama kroz ideju antropocena skreće pozornost na povijesno oblikovane isprepletenosti prirode, znanosti i društva. Aktualne planetarne krize i antropocen stoga zahtijevaju nove načine pripovijedanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Dok se antropocen oblikuje globalno, mnoge države i mikrolokacije doživjele su promjene antropocena na različite načine, odražavajući vlastite političke, kulturne i ekološke specifičnosti. U Aziji i izvan nje, iskustva antropocena smještena su uz nezapadne putanje modernizacije: vodeća uloga države u kapitalističkom razvoju, kolonijalne povijesti povezane s imperijima, postojanje kulturnog naslijeđa i tradicija te specifični materijalni i ekološkim uvjetima. Ti su čimbenici oblikovali lokalno specifične i regionalno zajedničke oblike i procese kriza u antropocenu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon