OTPAD U ŠPILJAMA I JAMAMA RH UGROŽAVA IZVORE PITKE VODE

Tekst: Panopticum

Foto: HPS

U sklopu obilježavanaj Svjetskog dana voda skrećemo pozornost da su hrvatske vode i podzemlje još i dan danas zanemarene, da ne govorimo o speleološkoj djelatnosti koja je i dalje marginalizirana u procesu zaštite prirode odnosno nije u potpunosti priznata kao relevantan sudionik monitoringa podzemlja. Neke javne ustanove u RH to shvaćaju, ali neke nažalost ne vide korist civilnog društva u sustavu zaštite prirode, budući su one svrha sama sebi umjesto građanima i njihovoj okolini. Uz tekst prilažemo dvije fotografije snimljene u podzemlju hrvatskog Zagorja uz koje smo mišljenja da je svaka riječ suvišna.

Kakva je veza otpada u krškom podzemlju i podzemnih voda, odnosno voda koje pijemo? Naime, špilje i jame predstavljaju prirodne puteve kojima se voda s površine koncentriranim tokovima ulijeva u podzemlje prema spremnicima podzemne vode, odnosno krškim vodonosnicima koji najčešće služe u vodoopskrbi. Ako se u podzemnim objektima nalaze divlja odlagališta otpada, voda koja se procjeđuje kroz njih će pokupiti i dalje prenositi onečišćivala koja će na kraju dospjeti u pitku vodu. Sve što se baci u podzemlje prije ili kasnije vraća se na slavini. Pružanje krških kanala je nepredvidivo i nemoguće ih je sa sigurnošću utvrditi pa je za njihovu zaštitu nužno odgovarajuće štititi šire područje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon