OSTAJE LI AP BEZ OMILJENE MINISTRICE?

Tekst: Panopticum

Foto: 7DNEVNO

Premijer Andrej Plenković obratio se u četvrtak, 23. studenog 2023. medijima nakon sjednice Vlade i pritom je imao mnogo za reći o aktualnim političkim i društvenim temama. Između ostalog, Plenković je progovorio i o aferi s kojom se povezuje njegova omiljena ministrica i tema oko Geodetskog fakulteta sa snimanjem iz zraka kako bi se utvrdili razmjeri štete na krovovima nakon potresa, naglasivši pritom kako su Europski tužitelji u krivu. U nastavku teksta donosimo detalje izjave premijera Plenkovića na navedenu okolnost.

“Tada smo angažirali Geodetski fakultet putem Ministarstva kulture. Da nije bilo njihovih snimanja, mi ne bismo znali razmjere štete, recimo, na Zagrebačkoj katedrali”, kazao je dodajući da je to omogućilo sanaciju pa nastavio:

“Ovdje postoji orkestrirani napor da su sredstva za to korištena bila iz fonda solidarnosti Europske unije. To je laž, to su bila sredstva iz državnog proračuna”.

“To ne znači da ne treba ispitati pojedine nepravilnosti, a oni koji su učinili kaznena djela, trebaju odgovarati. Ovdje opovrgavam jedan izvor koji kaže da ministrica i ja lažemo, a mi ne lažemo.”

Ponovio je da ako je bilo tko manipulirao sredstvima, Vlada želi da se to istraži.

“Sredstva koja su korištena za financiranje snimanja nakon potresa – nije ministrica za to odlučila zadužiti firmu xy – za to je zadužen fakultet, geodetski, građevinski, arhitektonski”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje, zašto je novac knjižen u proračunu pod “EU pomoć” i “temeljem prijenosa EU pomoći”, premijer je kazao da je to “potpuno nebitna kvalifikacija”.

“Jedino što je bitno jest provjera koju sam napravio s ministrom financija”, kazao je.

Na pitanje treba li onda vjerovati njemu, a ne onome što piše, rekao je da treba vjerovati njemu.

“Bitna su sredstva, taj iznos i sredstva putem Zahtjeva za naknadu sredstava nikada od Ministarstva kulture nisu bila tražena niti knjižena kao sredstva iz Fonda Europske solidarnosti, a ja ovo govorim jedno zato jer medij u kojem vi radite mene i ministricu optužuje da lažemo.”

Kazao je da ga taj dokument ne zanima, već “insinuacija jednog medija koji radi u sprezi i optužuje” njega i ministricu da lažu. Pojasnio je da sredstva koja su bila alocirana prije nego što je podnijet zahtjev Fondu mogla su biti jedino iz državnog fonda. Na pitanje, zašto onda Ured europskog tužitelja tvrdi u priopćenju da provjeravaju isplatu, kazao je da kad se to bolje provjeri, shvatit će svi da su u krivu.

“Sto posto su u krivu. Pa što su oni, neka sveta krava da ne mogu napravit grešku? Netko u eteru namjerno insinuira laganje, a sredstva nisu knjižena kao Europski fond solidarnosti.”

Završno, treba napomenuti kako je i u “slučaju Žalac” premijer Plenković krenuo braniti ministricu EU fondova ali je se kasnije odrekao. Bude li kazneno načeta, ministrica Obuljen Koržinek biti će 30 članica vlade koja će napustiti kabinet AP-a.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković neprekidno je na Markovu trgu od 19. listopada 2016. godine, što ga čini najdugovječnijim hrvatskim premijerom. Tijekom nepuna dva mandata njegove su vlade ostale bez čak 29 ministara, pri čemu su rijetki sami otišli, dok je većinu smijenio ili jednostavno otpustio.

Od početne postave Plenkovićeva kabineta iz 2016. godine u Vladi je ostalo tek njih troje: Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, zatim Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastukture, te Tomo Medved, također potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon