ON-LINE ELITIZAM ILI EKSTREMIZAM?

Tekst: prof. dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: UNIZD

O on-line nastavi ste već mogli čitati na ovom portalu, no do sada nismo dotakli jednu temu koja je za studente od presudne važnosti – a to su ispiti i kolokviji. I toga ima on-line. Ne treba se tome čuditi, ako se predavanja održavaju na daljinu, zašto se ne bi održavale i provjere znanja? U načelu nema u tome ništa (epidemiološki) sporno, može biti samo spornih didaktičkih momenata.

ELITISTIČKI UVJETI

Student, dakle, sjedi kod kuće i pristupa provjeri znanja na daljinu. I to je bolje nego da se izlaže riziku i trošku putovanja u mjesto svog studiranja, posebno ovih zimskih mjeseci kada vani huči bura ili jugo, a u autobusu vreba korona. Naš student ima pogodnost što mu stambeni prostor nije oštetio potres kao mnogim zagrebačkim studentima koji niti nakon pola godine nemaju svoju sobu za spavanje i učenje, ili pak studentima koji upravo spašavaju imovinu i obiteljski dom u zimskoj poplavi. Dakle, naš student se prijavljuje za provjeru znanja, to jest kolokvij ili ispit, i na stranicama svog fakulteta dobiva upute kakve tehničke uvjete mora ispuniti; da u trajanju ispita (sat do sat i pol) bude posve sam u dobro osvijetljenoj tihoj prostoriji, da ima prazan stol, stolno ili prijenosno računalo s dovoljno velikim dobro osvijetljenim ekranom, web-kameru na stalku ili pričvršćeni “pametni” mobitel koji snima njega, tipkovnicu i ekran, te uključen mikrofon. Prije ispita je to sve potrebno isprobati jer se ipak radi o video snimanju, a student bi to trebao znati postaviti i uhodati. Treba osigurati i stabilni brzi Internet, po mogućnosti sa žičnom ili optičkom vezom jer je bežična nepouzdana! Nemojte misliti da se šalim ili pretjerujem, o tim, usuđujem se reći elitističkim uvjetima na zagrebačkom studiju Medicine možete čitati na stranicama portala Srednja.hr, a vrlo slične su i na Geološkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

STUDIJI ZA BOGATAŠE

Na upit kako osigurati da cimeri ili braće/sestre ne ometaju pisanje ispita, portal Srednja.hr je od Medicinskog fakulteta dobio odgovor da to nije problem jer cimeri mogu otići za to vrijeme na ručak. Kakav ručak!? U koju menzu ili restoran? Pa restorani ne rade, a ovih dana ne radi niti glavna menza (tzv. “spora linija”) u zagrebačkom Studentskom centru. A što je s onim studentima koji žive u manjim mjestima i dijele dom s brojnom obitelji? Valjda i oni imaju pravo studirati Medicinu ili Geologiju. Pitam se i otkud pravo nekome postavljati ovakve tehničke prohtjeve pred studente? Na žalost, u svom radnom vijeku na Sveučilištu u Zagrebu ne jednom sam čuo od starijih profesora mišljenje kako je studiranje samo po sebi skupo pa nek’ ne studira tko si to ne može priuštiti! Te su me riječi itekako boljele jer su mi u vrijeme studiranja roditelji bili nezaposleni. Netko će reći da je to što se od studenata traži elitizam, ali ja bih to okarakterizirao kao oholost.

DIDAKTIČKA DISKRIMINACIJA

Naši su studenti mahom jako tolerantni pa se ne žale jer shvaćaju da je i nastavnicima teško. Neke od njihovih stavova možete pročitati u anketi koju je također proveo portal Srednja.hr. Neki su se studenti izjasnili da su se ipak vratili u grad u kojem studiraju, jer za praćenje nastave kod kuće nemaju odgovarajuće uvjete. Što tek mogu o uvjetima za studiranje reći obitelji koje su u potresu ostale bez stana, pa u zamjenskom smještaju živi dvoje studenata, dvoje učenika i roditelji koji zbog korone rade od kuće?

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu  su upute za polaganje ispita napisane na punih 7 stranica (upute_za_nadzirani_pismeni_ispit_12-2020) uz detaljan opis svih postavki kamere, mobitela, mreže. Na PMF-u su upute za pisanje kolokvija napisane na tri stranice, ali se mogu vidjeti samo uz autorizaciju pojedinog studenta na tom kolegiju. Uvjeti su slični onima na Medicini ali s dodatnim zahtjevima i ograničenjima; traži se da student za ispit ima dva računala (!) ili računalo i mobitel (pametni). Za pristupanje ispitu potreban je pristup Merlinu i Zoom account, a kamera mora biti spojena na Zoom. Upozorava se studente da ukoliko i nakratko pukne Internet veza da se prekida pisanje testa na Merlinu, a u uputama stoji i da se pisani test ne može više ponoviti, dakle može se pisati samo jednom (i nikad više?). Nije dopušteno vraćanje na već odgovoreno pitanje radi mogućeg ispravka učinjene greške. Nećete vjerovati, ali na PMF-u je strogo zabranjeno za vrijeme ispita imati slušalice ili slušna pomagala!? Pa kako da nagluhi studenti uopće prate upute profesora, i kako da se ispit piše u bučnom okolišu, na primjer u zgradi u kojoj žive i drugi ljudi, ili se izvode radovi? To je diskriminacija koju bi trebalo ozbiljno sankcionirati! Ove su upute na PMF-u djelomično preuzete iz dokumenta “Upute za online ispite iz Međunarodnog prava na Merlinu” (Upute_za_online_ispite_iz_Medunarodnog_prava_na_Merlinu(1)) Sveučilišta u Osijeku koje su napisane na punih 13 stranica! Na Osječkom se sveučilištu ipak ne traže dva računala kao na PMF-u, pravo olakšanje, ali niti tamo nisu dopuštena slušna pomagala!

MNOGO OTVORENIH PITANJA

O didaktičnosti takvih ispita i kolokvija (i etičnosti!) ne treba trošiti riječi, ali sam siguran da se ti nastavnici koji tako ispituju svoje studente kod svojih profesora na studiju nisu susreli s takvim uvjetima niti ograničenjima, pa ipak su uspješno završili studij i postali profesori! Štoviše, pružala im se i mogućnost da uče i polažu ispite svojom individualnom  brzinom, pa i da ponavljaju kolokvije i ispite.

Na kraju se postavlja nekoliko važnih pitanja. Smije li se u ovim kriznim vremenima prisiljavati studente na doslovce elitističke prohtjeve pri polaganju ispita, pa bili to i on-line ispiti? Postavlja se i pitanje da li je ovakav način provođenja ispita u skladu s Dopusnicama fakulteta koji to provode, a koja određuje legitimnost svakog pojedinog studija i studijskog programa? Također se postavlja pitanje jesu li ove norme polaganja ispita donesene temeljem pravovaljane odluke Vijeća pojedinih fakulteta ili samostalno na razini nastavnika? Jesu li kod donošenja takvih odluka koje zadiru u pitanje studentskog standarda uopće konzultirani studentski predstavnici u fakultetskim Vijećima? A o zabrani korištenja slušnih pomagala trebali bi se očitovati pravnici, jer je protuzakonita!

Ne smije se zaboraviti da trenutno značajan broj roditelja naših studenata ne radi zbog epidemiološki nametnutih zabrana rada ili otpuštanja, da još uvijek trpimo posljedice potresa u Zagrebu (pa tako i Medicinski i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), da ponegdje trpimo i posljedice ovogodišnje zimske poplave, što sve zajedno predstavlja ne mali stres za studente i njihove obitelji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon