OKOM OKO OKA – UŽIVO ONLINE PREDSTAVA HNK VARAŽDIN

Tekst: Ines Hrain Ludošan

Foto: HNK Varaždin

Unatoč zatvorenim vratima HNK Varaždin napravilo je lutkarsku predstavu za najmlađu publiku, vrtiće i niže osnovnoškolske razrede. Predstava OKOM OKO OKA igrat će se 4. prosinca 2020., uživo online. Predstava će se u dogovorenom terminu direktno prenositi djeci, putem interneta.

Dramaturginja, Vesna Kosec- Torjanac, ispričala nam je više o predstavi te radu kazališta u uvjetima epidemije.

Je li to prva predstava, ili barem prva za djecu, koja se igra uživo i prenosi online?

HNK u Varaždinu, u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom Gllugl, prvo je kazalište u Hrvatskoj koje je izvelo live stream predstavu. Riječ je o predstavi Lica u izolaciji, autorskog projekta Nikše i Filipa Eldana u koprodukciji HNK u Varaždinu i Umjetničke organizacije Gllugl. U ovom drugom valu pandemije slijedili smo epidemiološke upute, pa se dozvoljeni broj publike na predstavama smanjivao – od ukupno 370, predstave su se igrale za 30-ak, pa i 10-ak gledatelja. Već smo tada bili svjesni da trebamo biti spremni na virtualne izvedbe, iako je bolje igrati za 10 ljudi, nego snimati predstavu pred potpuno praznim gledalištem. Sada, kad je kazalište odlukom Nacionalnog stožera zatvoreno za publiku, ali ne i za djelatnike, jasno je da ćemo dati sve od sebe da dođemo do gledatelja, makar posredno, preko ekrana. Budući da smo pred premijerom s dvije predstave, prihvatljivije nam je igrati na ovaj način, nego potpuno obustaviti produkciju. Prva  će se uživo online odigrati predstava za djecu, Okom oko oka, 5. prosinca. To znači da će se predstava igrati u realnom vremenu, a moći će je, u svome domu, u vrtiću i školi, u zakazanom terminu gledati oni koji rezerviraju “link”, kod koji će im omogućiti online pristup. Dakle, to nije snimka predstave koju ćemo reproducirati, već izvedba u trenutku gledanja. To iziskuje dodatne pripreme, kao i tehničku opremu te osoblje, kao i financije. Budući da se život uvelike preselio na ekrane: mobitel, kompjuter, tablet, TV, mislim da djeci i odraslima trebamo moći ponuditi umjetnički sadržaj na način koji je trenutno jedini moguć. Nakon predstave za djecu, na isti će se način premijerno odigrati i Pazi na prazninu, autorski projekt Romana Nikolića, predstava koja će nesumnjivo zanimati srednjoškolce i mlađu publiku. I neke reprizne predstave ćemo ponuditi online, prvenstveno one u kojima je moguće osigurati sve uvjete za zaštitu zaposlenika, dakle one u kojima je zastupljen manji broj ljudi (glumaca, scenske tehnike…).

Hoće li to postati uobičajena praksa ukoliko potraju epidemiološke mjere?

Na žalost, sasvim je izvjesno da će ugroza trajati. Koliko, to nitko ne zna i upravo je tu prostor za uznemirenost. Ukoliko će nam biti dozvoljen rad, pa i bez publike u gledalištu i ako virus ne uđe u ansambl i među ostale djelatnike, tu ćemo praksu provoditi do trenutka kad ćemo moći otvoriti vrata gledateljima. U pripremi je i treća nova predstava s premijerom u siječnju, a po potrebi ćemo i promijeniti najavljeni repertoar.

U čemu je prednost glume uživo?

Kazalište se temelji na dijalogu – to podrazumijeva i dijalog s publikom, neposrednost, razmjenu, uzajamnost. Glumac i gledatelj su u međusobno uvjetovanom odnosu. Taj je odnos nezamjenjiv. No, igranje predstave pred kamerama poprima filmski izričaj, ne očekujući neposrednost s druge strane kamere. Nastaje svojevrsni hibrid, novi oblik koji će možda i opstati i nakon pandemije. Naravno, uz kazalište s publikom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon