ODRŽANA BEČKA KONFERENCIJA PROJEKATA IZ PROGRAMA INTERREG

Tekst: HGI

Foto: HGI

Tijekom posljednje dvije i pol godine, pod vodstvom šumarskog odsjeka austrijskog Ministarstva održivosti i turizma uspješno su provedena i zaključena dva projekta financirana iz programa transnacionalne suradnje INTERREG: PROLINE-CE (Interreg Central Europe) te CAMARO-D (Interreg Danube). Uz gotovo istodobno odvijanje, projekti su imali nekoliko dodirnih točaka poput zaštite resursa pitke vode, modeliranja klimatskih promjena, istraživanje utjecaja načina korištenja zemljišta na kvalitetu i dostupnost vode te razvijanje mjera ublažavanja štetnih posljedica poplava. Tematska i istraživačka podudarnost dvaju projekata, omogućila je stvaranje projektne sinergije s ciljem postizanja učinkovitije primjene rezultata te razmjene znanja između uključenih stručnjaka i ostalih relevantnih dionika. U posljednjem mjesecu trajanja projekata, vodeći partner i bečki vodovod organizirali su zajedničku završnu konferenciju u zgradi Ministarstva od 3. do 4. lipnja 2019. u Beču.

Budući da intenzivno i neodgovarajuće korištenje zemljišta često posljedično rezultira značajnim negativnim utjecajem na resurse pitke vode (zagađenje, utjecaj na hidrološki režim, smanjenje dostupnih količina vode i sl.), glavni cilj oba projekta bio je razvoj adekvatnih mjera i strategija za postizanje održivog načina upravljanja zemljištem.
Intenzivna suradnja stručnjaka oba projektna konzorcija te pravovremeno uključivanje javnosti u projektne aktivnosti, rezultiralo je uspješnim oblikovanjem sljedećih alata i strategija:
• Priručnici i katalozi najboljih praksi za učinkovito upravljanje zemljištem i vodama, s ciljem zaštite resursa pitke vode i ublažavanja rizika od poplava, suša i negativnih posljedica klimatskih promjena.
• GOWARE (Transnacionalni vodič za postizanje optimalnog vodnog režima) te GUIDR (Smjernice za održivo planiranje korištenja zemljišta) – dva interaktivna alata za pomoć dionicima i korisnicima (vodovodi, poljoprivrednici, prostorni planeri) pri procesu planiranja, razvijeni na temelju prepoznatih najboljih praksi upravljanja.
• DriFLU (Povelja o pitkoj vodi, poplavama i načinu korištenju zemljišta) te LUDP (Koncept razvoja plana upravljanja zemljištem), s ciljem postizanja buduće održive zaštite resursa pitke vode i poboljšanog upravljanja poplavama na nacionalnoj i transnacionalnoj razini područja srednje Europe i slijeva rijeke Dunav.

Prvi dan završne konferencije bio je posvećen predstavljanju glavnih ishoda dvaju projekata i postignute sinergije. U poslijepodnevnim satima održan je diskusijski panel na kojemu su iskusni stručnjaci iz različitih područja djelovanja raspravljali o budućim izazovima u rješavanju sukoba interesa između korištenja zemljišta i upravljanja vodama.
Drugi dan konferencije održano je službeno potpisivanje strateških dokumenata od strane predstavnika institucija iz zemalja partnera. Nakon svečanog potpisivanja predstavljene su daljnje aktivnosti po završetku projekata te je istaknuta važnost promocije projektnih postignuća i iskustava stečenih tijekom trajanja projekata.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon