NEIZBALANSIRANA PRESUDA I POMILOVANJE JEŽIĆA?

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Davanje i zaprimanje mita je dvosmjerno koruptivno sklapanje poslova. Međutim, čini se da sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić obrazlažući nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju nije na jednak način vrednovala upletenost oboje okrivljenika jer je jednom od njih izrekla kaznu od šest, a drugom od dvije godine zatvora. Naime, sutkinja Maja Štampar Stipić obrazlažući presudu naglasila je da je bivši premijer postupio koruptivno i u vlastitom interesu kada je odlučio primiti mito i prepustiti upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. Nadalje, sutkinja je kazala da se ne može sa sigurnošću utvrditi kada su Sanader i Hernadi sklopili koruptivni sporazum, ali kako je neosporno da je postignut prije sjednice Vlade u listopadu 2008. godine. Uz to, sutkinja je dodala da zaključenje međudioničarskog ugovora u trenutku kada MOL ima 44 posto dionica nije bilo nužno, kao ni izdvajanje plinskog poslovanja koje je donosilo gubitke. Sutkinja je podsjetila i da je tijekom suđenja saslušano 30 svjedoka te da je utvrđeno kako je MOL uplatio novac na račun tvrtke Roberta Ježića. Kazala je i da je sud povjerovao Ježićevu iskazu jer su njegovi navodi potvrđeni iskazima drugih svjedoka. Analizirajući Ježićev iskaz, sutkinja je ustvrdila kako su neutemeljene teze obrane da je Ježić teretio Sanadera i Hernadija kako bi spasio sebe. Pritom je pojasnila da je Uskok 2013. optužio Ježića te da je taj postupak nepravomoćno okončan u listopadu 2018. godine.

Iako je Sanader u svojoj obrani u cijelosti porekao dogovor s Hernadijem i povezanost s isplatom pet milijuna eura te tvrdio da on ni na koji način nije utjecao na odluku Vlade, sutkinja je ukazala da bivšeg premijera demantiraju zapisnici sa sjednica Vlade i iskazi niza svjedoka. Sanaderu se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, u istražnom pritvoru i u zatvoru po prijašnjoj presudi. Uz to, Sanaderu se oduzima imovinska korist, dok Dioki holding, kao pravni slijednik Ježićeva Xenoplasta, mora uplatiti pet milijuna eura u državni proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Sanaderu i Hernadiju sud je naložio da podmire troškove suđenja u iznosu nešto većem od 60 tisuća kuna.

I dok je Uskok zadovoljan osuđujućom presudom te najavljuje žalbu na visinu kazne Sanaderova braniteljica izrazila je uvjerenje da će Vrhovni sud ukinuti presudu zbog sustavnog kršenja prava branjenika, ali i obrane, dok je Hernadijev odvjetnik poražavajućim ocijenio što se presuda temelji na iskazu jednog jedinog svjedoka.

Mađarski MOL u ponedjeljak je priopćio kako je iznimno razočaran presudom navodeći kako je u prijašnjim postupcima pred mađarskim sudovima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon