JE LI SUTKINJA ČIRAKOVIĆ SIGURNOSNA PRIJETNJA HRVATSKOJ?

Tekst: T. Kovač

Foto: Sudačka mreža/JB

Zbog pravosudnih anomalija Hrvatska je gotovo cijelo desetljeće bila u čekaonici ulaza u članstvo Europske unije. Kako vidimo, i formalnim ulaskom u EU 2013. ona se nije nimalo pomakla u pozitivnom smjeru i mjerilima razvijenih država moderne demokracije. Stječe se dojam da ni do danas mnoga pitanja postavljena u famoznom 23. poglavlju pristupnog ugovora RH s EU-om nisu dobila suvisle odgovore.

Suživot s čovjekom iz karlovačke gruntovnice

Među mnogim do sada hrvatskoj javnosti iznesenih slučajeva korupcijske sprege državne vlasti i pravosuđa, a koje bi prema demokratskim načelima trebalo biti potpuno neovisno, donosimo primjer očitog sukoba interesa upravo jedne od članica tog nelustriranog sustava koja zauzima jednu od najviših pozicija sudbene vlasti Republike Hrvatske.

Riječ je o sutkinji Branki Čiraković s Visokog trgovačkog suda (VTS) u Zagrebu s prebivalištem u Karlovcu. Naime, visokopozicionirana djelatnica sudbene vlasti živi s osobom koja je zbog krivotvorenja službenih dokumenata u gruntovnici Općinskog suda u Karlovcu dobila izvanredni otkaz. Osim toga, navodno je pod kaznenim istragama i u drugim slučajevima pravosudnih tijela RH. Radi se o gospodinu Marijanu Furaču iz Karlovca. Dugogodišnji zajednički život ovo dvoje Karlovačana odvija se na adresi Ljudevita Šestića 4 u Karlovcu. Slučajno ili ne, u istoj zgradi stanuje i dugovječni predsjednik Općinskog suda u Karlovcu i samoprozvani voditelj karlovačke gruntovnice, gospodin Tomislav Maras, već u javnosti prozivan zbog sumnjivih zamjena zemljišta u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Nadalje, da sve bude u žanru iz noir filmova Romana Polanskog, na istoj adresi nalazi se i sjedište Trgovačkog suda u Zagrebu – Stalna služba u Karlovcu, na kojem je dotična sutkinja Čiraković radila prije odlaska na novu dužnost u Zagreb.

Na svom svakodnevnom putovanju iz Karlovca za Zagreb gospođa Čiraković nije nikada zapažena u sredstvima javnog prijevoza već je svakog dana na posao vozi spomenuti Marijan Furač. Dežurni fotoreporter našeg lista i portala uhvatio je u ranim jutarnjim satima svojim objektivom par Čiraković-Furač uoči ukrcavanja i odlaska za Zagreb. Ekskluzivne fotografije donosimo u prilogu teksta. Vozilo registarskih oznaka KA 404-FS pripada tvrtki Genesis d.o.o. iz Karlovca čiji je vlasnik Marijan Furač, odnosno nalazi se u leasingu jedne poslovne banke.

Prema izjavama bliskih prijateljica Branke Čiraković, ona je s vremenom postala svjesna s kakvom osobom živi i najradije bi ga se riješila, ali očito ne zna kako. Zna li njezin neposredni šef na VTS-u nešto o navedenom, nismo za sada uspjeli doznati. Međutim, ovdje se nameće sasvim legitimno pitanje – sudjeluje li na neki način dotični Marijan Furač u kreiranju sudskih odluka sutkinje Branke Čiraković?

Pravosudna idila u Berislavićevoj 11

Prema dostupnim internetskim sadržajima sa službenih stranica www.pravosudje.hr gospođa Čiraković osim radnog odnosa na VTS-u sudjeluje i u radu Ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za stečajne upravitelje u predmetima osnova građanskog prava, prava društava i trgovačkog prava, te je imenovana u Sud časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u vrijeme korumpiranog Nadana Vidoševića. Branka Čiraković je u jednom trenutku dosegnula i svoj sudački zenit, i to 2008. godine, kada ju je bliski suradnik prvog igrača ZAMP-a i dugogodišnji vanjskopolitički zamjenik vlasnika uzrečice „Pola meni, pola tebi, pola Bagi…“, tadašnji ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović postavio ju je za v.d. predsjednice Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.

Danas funkciju predsjednika VTS-a u Zagrebu obnaša Mario Vukelić, poznat po presudama u korist ZAMP-a. Osim ZAMP-a donosio je presude i u korist Banke Kovanica d.d. iz Varaždina. Banka Kovanica inače je pravna sljednica Štedionice Zlatica d.d. koja je bivšem predsjedniku Josipoviću poslužila da 1998. godine na sumnjiv način izvuče depozite iz propale Komercijalne banke. Osim rada na VTS-u, predsjednik suda predaje na Veleučilištu VERN, poznatijem kao akademskoj podružnici Josipovićevog ZAMP-a i Posmrtne pripomoći.

Karlovačko sjedište SOA-e poput lokalne birtije

Hrvatski zakon ne opisuje i ne regulira posebni nadzor nad djelatnicima suda, već je to ekskluzivno pravo ostavljeno u domeni djelovanja SOA-e. Međutim, za razliku od dobro utvrđenog sjedišta zagrebačke SOA-e, okružene visokom žicom i nadzornim kamerama, sjedište SOA-e u Karlovcu, koje bi se eventualno trebalo brinuti za glavni ženski lik iz naše priče, smješteno je u prizemlju oronule policijske postaje u središtu grada bez ikakvog nadzora i kontrole, u koje se možete ušetati kao u neku opskurnu lokalnu gostionicu.

Naime, iako je u hrvatskoj sudskoj praksi poznato kako je pojedinim sucima utvrđen sukob interesa u trenucima potpisivanja bankovnih kredita u svojstvu jamaca, te su se na taj način našli u ovisnosti s nositeljkima kredita i u predvorju korupcije, za zaključiti je da i ozbiljan slučaj sutkinje Čiraković u najmanju ruku zahtijeva sigurnosni nadzor s obzirom na vrtoglave vrijednosti sudskih sporova koji se odvijaju na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. Nije još bez razloga i Račanova vlada daleke 2000. godine detektirala Trgovački, ali i Visoki trgovački sud u Zagrebu, kao mjesto najveće korupcije u Hrvatskoj. Nekoliko godina kasnije sudac Bariša Gašpar kao dežurni Pedro visio je na pravosudnoj banderi u Berislavićevoj ulici u Zagrebu i na stupcima crne kronike, a pravomoćno je osuđen tek 2014. na dvije i pol godine zatvora zbog primanja mita.

Reket Pusićkine diplomatkinje i pravog oca djeteta

U svojoj prošlosti član domaćinstva sutkinje Branke Čiraković, nekadašnji sudski dostavljač Marijan Furač otac je prikrivenog djeteta Pusićkine diplomatkinje Vesne Vuković. Naime, Vesna Vuković, nekadašnja ženevska diplomatkinja pri UN-u, prikrivala je svjesno očinstvo svog drugog djeteta punih osamnaest godina braka i dovela u zabludu cijelu svoju obitelj. Jedan od mogućih razloga dugogodišnjeg prikrivanja očinstva mogao bi biti sociološko-moralne prirode, kao i nizak društveni status biološkog oca.

Iako je s medicinsko-formalne strane utvrđeno da bivši suprug Pusićkine diplomatkinje nije otac njihovog djeteta, prikriveni otac u očitoj suradnji s majkom djeteta, Vesnom Vuković, podigao je tužbeni zahtjev za dodjelu alimentacije i u rekordnom roku putem koruptivnog pravosudnog sustava u kojem se cijela RH valja u blatu dugi niz godina dobio je pravomoćnu sudsku presudu. Spomenuti dvojac trenutno reketari bivšeg supruga de facto pravnom nedorečenošću obiteljskog zakona iako su svjesni da on nije otac djeteta. Drugi zabilježeni slučaj kaznenog uplitanja Marijana Furača u obitelj Pusičkine djelatnice je pokušaj tajne prodaje vile u Karlovcu koja je tada bila u vlasništvu maloljetnog djeteta. Čini se da je i tada Furač imao svestranu pomoć karlovačkog gruntovčana Tomislava Marasa, budući da je djetetu otet dio zemljišta uz vilu, a ljubitelj karlovačkih “krašograda“ nikada nije odgovorio na pravovremeno uloženu žalbu djetetovog odvjetnika. Slučaj pravosudne birokracije je zaintrigirao i inače “socijalno osviještenu” Milanku Opačić, koja se sa zakašnjelim vremenskim odmakom od četiri godine oglasila ministarskim rješenjem u korist djeteta.

Bjelodano je kako u cijeloj priči najveću štetu snosi dijete Pusićkine bivše veleposlanice, koje je ni krivo ni dužno upleteno u mrežu mutnih poslova hrvatskog pravosuđa i diplomacije. Razmjeri uništavanja osobnog integriteta djeteta i njegovog normalnog odrastanja, nakon ove obiteljske drame, mogu se samo nagađati.

Udbina ćelija u Karlovcu

Sutkinja Čiraković svoju poslovnu karijeru započela je na nekadašnjem Trgovačkom sudu u Karlovcu. Poslovno i privatno je bila bliska s dugogodišnjom voditeljicom Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, gospođom Gordanom Križanić. Obje su bile povezane i s Draganom Novoselom, nekadašnjim zamjenikom i desnom rukom glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali i Dinka Cvitana.

Bivši udbaš iz Duge Rese, stanoviti Željko Kekić, poznat po tome što je sam sebe lustrirao i o tome javno progovorio u knjizi Ante Kovačevića “Čovjek i njegova sjena”, držao je na vezi sve gore spomenute pravosudne dužnosnice iz Karlovca, a Marijan Furač i jedan od policajaca iz karlovačkog MUP-a, Miroslav Pibernik, bili su tek neki od mnogobrojnih Kekićevih oficira za vezu s institucijama vlasti. Osim Branke Čiraković, karlovačka pravosudna hobotnica ima još dvije aktivne osobe na relativno visokim pozicijama u hrvatskom pravosuđu u Zagrebu. Jedna je zabetonirana pri DORH-u, a druga na Vrhovnom sudu RH.

Za vjerovati je da će eventualna buduća, samostalna knjiga Željka Kekića obuhvatiti mračne epizode iz karlovačkog pravosudnog podzemlja, način i metode djelovanja, koje, kako stvari stoje, sasvim dobro funkcioniraju i danas. I to posebno na okolnost, kako sam Željko Kekić javno navodi u svom pokajničkom iskazu, da je u Hrvatskoj registriran 851 spavač, dakle nikada raskrinkan, odnosno lustriran pripadnik Udbe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon