INDEX PERCEPCIJE KORUPCIJE ZA 2019.

Tekst: Panopticum/TI

Foto: DPA

Transparency International, odnosno njegov hrvatski ogranak (TIH), objavio je godišnje izvješće za 2019. godinu o indeksu percepcije korupcije. Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. godine. Od tada je vodeći globalni indikator korupcije u javnom sektoru u zemljama diljem svijeta. 2012. godine Transparency International je revidirao svoju metodologiju pa je omogućena usporedba rezultata iz godine u godinu.

U izvješću za 2019. stoji da dvije trećine zemalja svijeta, što uključuje i brojne napredne ekonomije svijeta, pokazuju znakove stagnacije ili smanjene borbe protiv korupcije. Nadalje, TI navodi da su napori u borbi protiv korupcije u stagnaciji u zemljama G7. Zanimljivost posljednjeg izvješća TI za 2019. godinu  predstavlja istraživanje u kojem najkorumpiranije države napreduju, a transparentne stagniraju.

HRVATSKA TONE SVE DUBLJE

Na ljestvici od 180 zemalja, Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova, što znači da je rezultat lošiji nego prethodne godine, kada je indeks percepcije korupcije za Hrvatsku iznosio 48 bodova. 2017. i 2016. bio je 49, dok je 2015. bio 51. Dakle, u posljednjih pet godina rezultat je sve lošiji.

Prema indeksu percepcije korupcije, najtransparentnije države u 2019. godini bile su Danska i Novi Zeland s 87 bodova, Finska s 86 bodova te Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Somalija s 9 bodova, zatim Južni Sudan s 12 te Sirija, koja je ostvarila 13 bodova.

Kada je riječ o zemljama EU-a, od Hrvatske su lošije Rumunjska i Mađarska s po 44 boda te Bugarska s 43 boda. Grčka je pretekla Hrvatsku s 48 bodova, što je bio naš prošlogodišnji rezultat. Prosjek članica Europske unije je 64 boda, što znači da je Hrvatska lošija od prosjeka EU-a.

IZVJEŠĆE U 180 ZEMALJA

Izvješće obuhvaća 180 zemalja i teritorija po stupnju percepcije o korupciji javnog sektora. U njemu je 13 stručnih procjena i anketa. Više od dvije trećine zemalja imalo je rezultat slabiji od 50, s prosječnim rezultatom od samo 43. Od 2012. godine samo 22 zemlje su značajno poboljšale svoj rezultat, a među njima su Estonija, Grčka i Gvajana. 21 zemlja je značajno pogoršala rezultat, a među njima su Australija, Kanada i Nikaragva.

Istraživanje Transparencyja pokazalo je da najnaprednije ekonomije ne mogu biti zadovoljne svojim postignućima ako žele nastaviti borbu protiv korupcije. Za zemlje G7 rezultati su lošiji nego 2018. godine. Kanada je pala za 4 boda, Francuska za 3, kao i Velika Britanija, dok je SAD pao za 2. Njemačka i Japan nisu napredovali, a Italija se popravila za jedan bod.

POLITIČKE STRANKE KAO ISHODIŠTE KORUPCIJE

Prema analizi najnovijeg izvješća, zemlje u kojima su izbori i financije stranaka otvoreni raznim utjecajima su manje sposobne da se bore protiv korupcije. Naime, frustracija korupcijom u vladama i manjak povjerenja u institucije govori da je potreban veći politički integritet, a Vlade bi morale hitno adresirati koruptivnu ulogu velikog novca u financiranju političkih stranaka, kao i nepravedan utjecaj koji taj novac ima na političke sustave u cijelom svijetu. Izvješće nadalje navodi da šansa okončanja korupcije i popravak života ljudi postoji uz uvjet da se svijet mora uhvatiti u koštac s vezom između velikog novca ii politike.

POLITIČKI INTEGRITET

Transparency javlja kako analiza pokazuje da zemlje koje su dobre po indeksu korupcije imaju jaču financijsku regulativu, kao i širi spektar političkih konzultacija. Zemlje u kojima su financijske regulative sveobuhvatne i u kojima se provode imale su u prosjeku rezultat preko 70 prema indeksu percepcije korupcije, dok zemlje u kojima takve regulative ne postoje ili se slabo provode imaju rezultat od 34 ili 35. Šezdeset posto zemalja koje su se značajno popravile od 2012. također ima jače regulative oko donacija u političkim kampanjama dok manjak stvarnog progresa protiv korupcije u većini zemalja je razočaravajući i ima duboko negativan utjecaj na građane diljem svijeta. Zemlje sa širim konzultacijskim procesom ostvarile su rezultat od 61 ili viši, a zemlje u kojima je suprotno su ostvarile rezultat ispod 32.

Cijelo izvješće TI za 2019. godinu dostupno je na poveznici: www.transparency.org

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon