FRED MATIĆ PREDLOŽIO EU REZOLUCIJU O ABORTUSU

Tekst: Grégor Puppinck/Panopticum

Foto: EPF

Video: ECLJ

Zabrinjavajući nacrt rezolucije o pobačaju i protiv prigovora savjesti raspravit će se u Europskom parlamentu. Odbor za ženska prava trebao bi ga odobriti do 11. svibnja 2021., a o njemu će se raspravljati tijekom plenarne sjednice 23. lipnja 2021. Do sada su feministkinje održale nekoliko vrlo radikalnih govora, no je li njihov sadržaj u skladu s činjenicama?

NAPAD POBORNIKA ABORTUSA NA EU PARLAMENT

Prijedlog rezolucije hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića pod nazivom “Situacija seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u okviru ženskog zdravlja” vrlo je zabrinjavajući. Naime, EU parlament već raspravlja o Matićevu nacrtu rezolucije čiji je cilj pravo na pobačaj koje jamči Europska Unija. Osim toga, prijedlog SDP-ovog EU zastupnika radikalno promiče pobačaj i posebno poziva na ukidanje prigovora savjesti medicinskog osoblja. Ovo je novi pokušaj iako gotovo identičan pokušaju portugalske europarlamentarke Edite Estrela iz 2013. godine, protiv kojeg se ECLJ uspješno borio.

Doista, ova inicijativa, kao i prethodna, prelazi nadležnosti Europske Unije, budući da je područje zdravstva pitanje država (UFEU, čl. 168 st. 7.). EU parlament je odbacio nacrt rezolucije 2013. obrazloženjem da je “nadležnost država članica da formuliraju i provode politike u zdravstvu i obrazovanju”. Dana 9. ožujka 2021., gđa Dalli, u ime Europske komisije, ponovno je podsjetila da “zakonodavne ovlasti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, uključujući pobačaj, imaju države članice”. (E-005924/2020).

PRAVA NA PRIGOVOR SAVJESTI

Promotori pobačaja tvrde da se oslanjaju na “temeljno pravo na pobačaj”. To se ponovilo mnogo puta, uključujući i na saslušanju u Europskom parlamentu o kojem je ECLJ već izvijestio. Ali ne postoji nešto kao “temeljno pravo na pobačaj”. Suprotno tome, od Kairske konferencije 1994. godine države su se obvezale “smanjiti pribjegavanje pobačaju” i “poduzeti odgovarajuće mjere kako bi pomogle ženama u izbjegavanju pobačaja”. Europski sud za ljudska prava i Sud Europske Unije dosljedno odbijaju priznati postojanje “prava” na pobačaj. Doista, Sud je prepoznao da ljudski fetusi uživaju zaštitu ljudskog dostojanstva (Brüstle protiv Greenpeace, 2011.).

Štoviše, što se tiče prava na prigovor savjesti medicinskog osoblja, njegovo je jamstvo uvijek bilo uvjet za dekriminalizaciju pobačaja. Zajamčena su ljudskim pravima pod slobodom savjesti, a posebno člankom 10.2 Povelje o temeljnim pravima Europske Unije. Ti razlozi opravdavaju odbijanje Matićevog izvješća i nacrta rezolucije; kao i izvještaj Estrele 2013. godine.

Pobjeda ECLJ po ovom pitanju 2013. pokazuje da je moguće zaustaviti ovaj projekt i da se za to moraju poduzeti odgovarajuće mjere.

U EU NE POSTOJI KONSENZUS OKO POBAČAJA

ECLJ je te podatke već priopćio mnogim zastupnicima u Europskom parlamentu. ECLJ također poziva da građani EU pišu nekima od njih kako bi objasnili da u Europi ne postoji “konsenzus” oko pobačaja. Evo cijelog popisa zastupnika u Europskom parlamentu s njihovim e-adresama i poveznice na e-poštu koju je poslao ECLJ iz koje se može crpiti inspiracija za pisanje. U nastavku donosimo adrese e-pošte predsjednika europskih skupina i članova Odbora:

UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Osim toga, ECLJ je također napravio kratki video najradikalnijih izjava koje su posljednjih mjeseci iznesene u Europskom parlamentu. Iz ovih se dijelova jasno vidi da će mnogim promotorima pobačaja uvijek biti potrebno ići korak dalje, odnosno na zahtjev do kraja trudnoće.

U ovaj video su također uključene slike onoga što se zapravo događa s nerođenim djetetom koje je pobačeno. Možda su uznemirujuće, ali nužno je pokazati da pobačaj nije samo stvar “ženskih tijela”, već prije svega i tijela nerođenog djeteta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon