DANI PRIJATELJA KNJIGE: DR. ŠENOL SELIMOVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA PREVODILAŠTVO

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Foto: Panopticum

Dani prijatelja knjige koji se održavaju u Rijeci 5. studenog 2021. u Svečanoj dvorani grada Rijeke, obilježiti će, podcrtati stvaralaštvo jednoga izuzetnoga Zadranina, dr. sc. Šenola Selimovića. Naime, Šenol Selimović dobitnik je nagrade za prevodilaštvo „Fikret Cacan“. Prosudbeno povjerenstvo činili su: Valerio Orlić, dr. sc. Ana Stjelja, dr. sc. Dragan Gligora, dr. sc. Ana Vitanova Ringacova i akademik Vasil Tocinovski.

Šenol Selimović je kao suprevoditelj preveo s talijanskog jezika na hrvatski knjigu Povijest moderne Turske Antonella Biaginija (Srednja Europa, 2012.), povjesničara sa sveučilišta u Rimu La Sapienza. To je prva objavljena knjiga na hrvatskom jeziku koja se odnosi na povijest Republike Turske. Prevodio je i s hrvatskog na turski jezik poeziju i druge tekstove, a s engleskog na hrvatski novinske i publicističke radove. Rođen u Turskoj, a obiteljski i s dijelom talijanskih korijena, Selimović je stekao višegodišnje iskustvo i u simultanom i konsekutivnom prevođenju u brojnim prigodama – od službenih multilateralnih susreta na poslovnom planu do intervjua i drugih novinarskih formi koje su zahtijevale kvalitetan i vjerodostojan prijevod na hrvatski jezik bilo s talijanskog, engleskog ili turskog jezika. Kao vanjskopolitički novinar Slobodne Dalmacije, od 2003. do 2013. godine, objavio je na stotine članaka i intervjua koji su vođeni na stranim jezicima ili su pak izvori koje je koristio bili na stranim jezicima, a koji su morali biti prevedeni kako bi se objavili i predstavili hrvatskim čitateljima. U svojoj knjizi Esuli između politike, prava i diplomacije (Plejada, 2015.), Selimović donosi veliki broj izvadaka iz dokumenata, međunarodnih ugovora i sporazuma te medijskih izvora koji su prvi put prevedeni s talijanskog na hrvatski jezik i postali dostupni za sve one koji se zanimaju za ovo burno i dramatično poslijeratno razdoblje hrvatsko-talijanskih odnosa. Trenutno prevodi s talijanskog na hrvatski jezik knjigu vodeće talijanske osmanistice i turkologinje Marie Pie Pedani La grande cucina ottomana (Velika osmanska kuhinja).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon